Nedjelja, 22. Septembar 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Stipendije za bh. studente za master na šest europskih univerziteta

Utorak, 10.09.2019. // Izvor: Fena // Novost

Bosanskohercegovačkim studentima dostupan je poseban master program u okviru konzorcija šest evropskih univerziteta, potvrdio je za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević.
 
Ambasador Makarević, koji se prije diplomatskog poziva kao inžinjer profesionalno i naučno upravo bavio IT security, objašnjava da master program obuhvaća univerzitete iz Norveške, Finske, Estonije, Švedske, Danske i Francuske.
 
Nosilac programa je Norveški univerzitet NTNU (The Norwegian University of Science and Technology), a bh. ambasada u Oslu je u suradnji s njima od juna prošle godine, da bi nakon konferencija u Gjoeviku, Arendalu i Lillehammeru program postao dostupan i studentima iz BiH u potpunosti zaključio.
 
Radi se o master programu pod imenom SECCLO ( Security and Cloud Computing) u sklopi platforme Erasmus Mundus koji traje dvije godine i po svojoj prirodi je vrlo praktično orijentiran. Studenti koji završe ovaj studij dobivaju dualnu diplomu i to univerziteta na kojem je počet i univerziteta na kojem je završen master program.
 
Preduslov je bachelor diploma u bilo kojem IT području i odlično znanje engleskog jezika. Oni koji završe ovaj master program na tržištu će biti vrlo konkurentni kao software inžinjeri, programeri, IT security specijalisti, software developeri, web ili mobile devoperi itd.
 
Za BiH aplikante postoji mogućnost pune i djelomične stipendije, a sve zavisno od individualne kvalifikacije kandidata.

Profesor Nils Kalstad, šef Instituta za informacijsku sigurnost i komunikacijske tehnologije na NTNU pojašnjava da je ovaj program osmišljen upravo za one studente koji žele za dvije godine da dobiju kako odličnu edukaciju u modernim tehnologijama, tako i bolje iskustvo u praksi.
 
Za više informacija, posebice oko rokova i administrativno tehničkih aspekata, profesor Kalstad naglašava da bh. studenti trebaju posjetiti https://secclo.eu/ ili se obratiti direktno na univerzitet i to na kontakt@iik.ntnu.no odnosno maria.baronsen@ntnu.no kao i mona.nordaune@ntnu.no.
 

KONKURSI

Rok za prijavu: 16.10.2019. // Konkurs je otvoren još 24 dana.

Konkurs Grada Cazin za dodjelu stipendija redovnim studentima za akademsku 2019/20. godinu

Rok za prijavu: 25.11.2019. // Konkurs je otvoren još 2 mjeseca, 4 dana.

Swiss Government Excellence Scholarships for Foreign Scholars and Artists for the 2020-2021 Academic Year

Rok za prijavu: 05.11.2019. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 14 dana.

Chevening Scholarships for International Students for the academic year 2019/2020