Petak, 05. Juni 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Stipendije za jednogodišnji studij ili praksu u Austriji za akademsku 2020/21. godinu

Srijeda, 27.11.2019. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Studenti ekonomskih i pravnih nauka iz Bosne i Hercegovine imaju priliku učestvovati u jednogodišnjem studiju ili praksi u austrijskom Gracu u akademskoj 2020/21. godini.

Riječ je o, već tradicionalnim, programima „Best of South-East“ („Najbolje sa Jugoistoka“) koje organizuje Sparkasse banka u saradnji sa Univerzitetom u Gracu. Program je namijenjen studentima iz država Jugoistočne Evrope, te pored studenata i diplomaca iz BiH, pravo učešća imaju i oni iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, kao i studenti i diplomci Univerziteta u Gracu koji dolaze iz nabrojanih država.

Cilj programa je omogućiti studentima dodatnu obuku i obrazovanje, kao i međunarodno radno iskustvo.

Sparkasse banka i Univerzitet nude učesnicima dva programa - prakse u Sparkasse banci ili nekoj drugoj štajerskoj firmi ili studija na Univerzitetu u Gracu.

Za studij se mogu prijaviti studenti bachelor ciklusa studija ili studenti prve tri godine studija po starom programu, dok se studenti master ciklusa, studenti završne godine četverogodišnjeg bachelor ciklusa i studenti pete godine studija po starom programu mogu prijaviti kako za studij, tako i za praksu.

Za jednu od dvije opcije mogu se odlučiti i diplomci koji su završili bachelor ili master studij u periodu između 01.12.2018. i 05.12.2019. godine.

Program prakse sastoji se od jednogodišnjeg rada, odnosno obuke, u Sparkasse banci ili drugoj firmi, s tim što će posljednji mjesec programa učesnici boraviti u poslovnici u jednog od država Jugoistočne Evrope. Učesnici programa studija pohađat će akademsku godinu u trajanju od deset mjeseci, dok će posljednja dva mjeseca također provesti na praksi u jednoj od poslovnica Sparkasse banke u Štajerskoj ili državama Jugoistočne Evrope.

Svi učesnici će biti u potpunosti materijalno obezbijeđeni, uključujući i troškove putovanja, smještaja, te mjesečni džeparac od 690 eura mjesečno.

Od učesnika se minimalno očekuje odlično poznavanje engleskog (B1) i dobro poznavanje njemačkog jezika (A2), vrlo dobre ocjene na ekonomskim ili pravnim studijama, te posvećenost, fleksibilnost, kao i dobre komunikacijske, analitičke i praktične ekonomske vještine.

Kako biste popunili online obrazac za prijavu, potrebno je dostaviti ime i prezime, naziv matičnog univerziteta (originalni i engleskom jeziku), te ciklus studija i usmjerenje za studente, a za diplomce i datum diplomiranja, na mail adresu incoming.exchange@uni-graz.at.

Prijave traju do 5. decembra ove godine, a detaljnije podatke možete pronaći na službenoj internet stranici Univerziteta u Gracu.


KONKURSI

Rok za prijavu: 30.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 25 dana.

Javni poziv Vlade Japana za dodjelu MEXT stipendija za 2021. godinu

Rok za prijavu: 20.06.2020. // Konkurs je otvoren još 15 dana.

Javni natječaj Općine Stolac za dodjelu stipendija studentima u ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 10.07.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 5 dana.

Konkurs Fondacije “Izvor nade” Sarajevo za dodjelu studentskih stipendija za školsku 2020/21. godinu