Utorak, 19. Januar 2021.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Stipendista Općine Stari Grad Mirsad Tunja dospio do CERN-a u Švajcarskoj

Četvrtak, 19.09.2019. // Izvor: Oslobodjenje.ba // Novost

Da je ulaganje u obrazovanje mladih ljudi ujedno i ulaganje u našu budućnost, najbolje pokazuje primjer Mirsada Tunje, koji je danas zaposlen kao stručni saradnik za oblast teorijske fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu, koji je bio stipendista Općine Stari Grad.

Tunja je ovaj posao dobio po završetku studija na kojem je imao prosjek ocjena 9,8, a sve to bio je uvod u priču u kojoj je mladi Tunja dospio do CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja i najvećeg naučnog laboratorija za fiziku čestica na svijetu.
 
U CERN-u prati predavanja o raznim aspektima teorijske, eksperimentalne i medicinske fizike, te sa kolegama s fakulteta radi na dizajnu akceleratora za medicinske primjene.
 
"Ulaganje u obrazovanje naših učenika i studenata važno je jer tako pokazujemo opredijeljenost da im pomognemo na životnom putu i zadržimo ih u BiH. Posebno raduje kada vidimo ovakve primjere da naši stipendisti ostvaruju ovakve uspjehe i bivaju priznati u prestižnim organizacijama i ustanovama", kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.
 
Mirsad Tunja je bio stipendista Općine Stari Grad tokom srednjoškolskog obrazovanja, a pohađao je Prvu bošnjačku gimnaziju. Po završetku srednje škole upisao je Prirodno-matematički fakultet, te je kao izrazito nadareni student, s prosjekom ocjena 9,8 nastavio dobijati stipendiju Općine Stari Grad. Upravo iz tog razloga izražava zahvalnost Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću.
 
Općina Stari Grad, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport dodjeljuje stipendije nadarenim učenicima i studentima, a već tri godine i stipendije učenicima deficitarnih i tradicionalnih zanata. Osim toga, stipendiraju se i učenici i studenti iz boračkih porodica, a od sljedeće godine počinje i stipendiranje nadarenih mladih sportista iz osnovnih i srednjih škola Starog Grada, saopćila je Služba za odnose s javnošću i informacione sisteme Općine Stari Grad.

KONKURSI

Rok za prijavu: 09.02.2021. // Konkurs je otvoren još 21 dan.

Konkurs Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za dodjelu stipendija za akademsku 2020/21. godinu

Rok za prijavu: 10.02.2021. // Konkurs je otvoren još 22 dana.

Konkurs za dodjelu stipendija djeci branilaca/branitelja iz SBK za akademsku 2020/21. godinu