Ponedjeljak, 22. Juli 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Stotinu učenika i studenata bihaćke regije dobilo stipendije BBI banke iz Fonda „Saleh Kamel“

Petak, 14.12.2018. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
Bosna Bank International (BBI) upriličila je danas u Bihaću svečanu dodjelu stipendija iz Fonda „Sheikh Saleh Kamel“ za 100 učenika i studenata ove regije.

Projekat dodjele 500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja u BiH BBI banka radi uz podršku filantropa Sheika Saleha Kamela, osnivača i vlasnika Al Baraka grupacije.

„BBI banka već sedmu godinu uz podršku velikog čovjeka, filantropa, osnivača i vlasnika Al Baraka poslovne i finansijske institucije sheika Saleha Kamela, svake godine dodjeljuje po 500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja. Stpendije dodjeljujemo, ne samo onima koji su u potrebi nego se rukovodimo principom meritokratije. Dakle, dajemo prednost najboljim učenicima i studentima, onima koji imaju znanje, koji ostvaruju najbolje rezultate, podržavamo stručnost. Dajemo im podstrek u radu da istraju u nastojanju da budu najbolji studenti i da u budućnosti budu generator razvoja cijelog regiona. Vama dobitnicima stipendija želim poručiti da i vi sutra istrajete na ovim principima i dajete prednost najboljima", kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Izbor dobitnika provela je Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma, nakon selekcije prispjelih zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa.
 
Mjesečna stipendija iznosi 100 američkih dolara, odnosno 1.200 dolara godišnje, a isplaćuje se u konvertibilnim markama u protuvrijednosti iznosa stipendije.

Dobitnicima su čestitali i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona  Damir Omerdić.

„Nisam primjetio da neka druga banka daje stipendije ovdje u Bihaću, stoga sam veoma zahvalan BBI banci na ovom lijepom i veoma važnom projektu“, kazao je ministar Omerdić.

Student treće godine Pedagoškog fakulteta Enaida Čehić  i Sandi Žerić, student treće godine Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, zahvalili su BBI banci i sheik Salehu Kamelu na stipendijama, naglasivši kako će nastojati da opravdaju povjerenje i nastave i dalje vrijedno učiti.

„Finansijska podrška, pogotovo u ovom iznosu od 100 dolara mjesečno iz Fonda Seikh Saleh Kamle nije zanemarljiva i dobro dođe svakom studentu. Manje razmišljamo o egzistencijalnim stvarima  i imamo više vremena za učenje i studiranje. Veoma sam zahvalani za ovu podršku“, kazao je Žerić.

Poruku studentima uputila je i profesorica Fatima Hukić, prva predsjednica Asocijacije Fatma, koja više od 20 godina inicira projekte  pomoći za djecu bez jednog ili oba roditelja.

„Izuzetno je važno da osim odličnih uspjeha u edukaciji i obrazovanju ostanete i visokomoralne osobe, jer samo kao takvi vi ćete dati najbolji doprinos društvu u kojem živite i ostvarit ćete uspjeh“, poručila je dobitnicima profesorica Hukić.

KONKURSI

Rok za prijavu: 05.09.2019. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 15 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2019. godinu