Nedjelja, 23. Januar 2022.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Sutra objava konkursa Fonda “IKRE” za stipendiranje djece pripadnika boračke populacije u Kantonu Sarajevo

Petak, 20.11.2020. // Izvor: Vlada KS // Novost
Ministar za boračka pitanja KS Hajrudin Grabovica i direktor Fonda “IKRE” Smajo Halilović najavili su da će sutra, 21. novembra 2020. godine, biti objavljen Javni poziv za stipendiranje djece pripadnika boračke populacije u Kantonu Sarajevo.
 
Nakon što je Skupština KS odobrila imenovanje upravljačke strukture u Fondu za školovanje i stipendiranje djece boraca “IKRE”, Vlada KS je jučer imenovala njegov upravni i nadzorni odbor, te direktora Fonda koji raspisuje konkurs za dodjelu ovih stipendija. Kako je najavljeno, konkurs je već završen i biće objavljen sutra u “Dnevnom avazu” i na web stranici Ministarstva za boračka pitanja KS.Pozvani su svi zainteresirani da se prijave na pomenuti konkurs.
 
“U Budžetu Ministarstva za boračka pitanja za ovu namjenu obezbijeđeno je 1.737.000 KM za stipendiranje 1.930 djece. U ovoj godini stipendije će biti isplaćene za četiri mjeseca, od septembra do decembra, i svi koji zadovolje uslove dobiće četiri stipendije za ovu školsku godinu”, istakao je ministar Grabovica.
 
Prema riječima direktora Halilovića, na ovaj javni poziv očekuje se prijava oko 3.000 aplikanata. Podsjetio je i da Fond “IKRE” djeluje 27 godina, i da je do ove godine preko njega 70.000 učenika i studenata je ostvarilo stipendiju na ovaj način.
 
“U vremenu pandemije koronavirusa djeci svih boračkih kategorija nastojali smo da pomognemo kroz jednokratne pomoći od 300 KM, uz dodatnih 250 KM za nabavku knjiga i školskog pribora. Stipendije će sada biti isplaćene retroaktivno za četiri mjeseca, a od februara naredne godine stipendiranje će se vršiti redovno, kao do sada mjesec za mjesec”, poručio je Halilović.
 
On je zamolio sve, koji su se već interesirali oko procedure stipendiranja, da sutra pogledaju javni poziv u “Dnevnom avazu“, da obrate posebno pažnju na uvjete koji se u njemu traže, da dostave potpunu dokumentaciju, te da ove godine, zbog pandemije, svoje aplikacije dostave poštom. Svi obrasci za apliciranje mogu se preuzeti na web stranici Ministarstva za boračka pitanja i na stranici Fonda “Ikre”.
 
Naglasio je da svi oni koji se prijavljuju obrate pažnju na vrijeme potrebno za dobijanje traženih uvjerenja, kako bi u zadatim rokovima dostavili sve potrebne podatke i obrasce. Dodao je da pravo na ove stipendiju mogu ostvariti i učenici koji nemaju sjajan uspjeh, a koji imaju tešku socijalnu situaciju.
 
Direktor Halilović se zahvali svim donatorima ovog Fonda, općinama, Gradskoj upravi, te privatnim licima koji i većim sredstvima žele pomoći studente koji kroz svoje školovanje pokazuju najbolje rezultate.