Utorak, 04. Avgust 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Tromjesečna stipendija za školu novinarstva u Berlinu

Ponedjeljak, 23.09.2013. // Izvor: www.oslobodjenje.ba // Novost

Fondacija "Robert Bosch" pozvala je, u saradnji sa Berlinskom novinarskom školom, mlade novinare iz BiH da se prijave na konkurs za tromjesječnu posjetu Njemačkoj tokom koje će upoznati njemački život i stažirati u redakcijama u njemačkoj prijestonici.

Zahtjevi konkursa za program Mediji - međunarodni posrednici 2014 su novinarsko iskustvo i dobro poznavanje njemačkog jezika, a rok prijave je 1. novembar, navode u Fondaciji "Robert Bosch".

Studije i boravak za rad od 1. marta do 31. maja naredne godine u Berlinu uključuju u prvom mjesecu prenošenja znanja o poznavanju njemačkog života, te o odnosima između država i sa EU u obliku razgovora, predavanja i sastanaka "na licu mjesta".

Zatim će uslijediti dva mjeseca stažiranja, u zavisnosti od kvalifikacija i ponude u redakcijama, u štampi, radiju ili TV uredništvu u njemačkoj prijestonici Berlinu.

"Polaznici će naučiti mnogo o njemačkoj dnevnoj radnoj rutini i postaće `privremeni dopisnici`. Imaće priliku da postanu dio njemačke redakcije i da u isto vrijeme rade i za svoj medij", ističu iz Fondacije "Robert Bosch".

Stipendija iznosi 1.100 eura mjesečno, uz mentora u redakcijskoj kući i podršku u pronalaženju smještaja.

Prijave su otvorene za novinare iz Bjelorusije, Bugarske, Hrvatske, Poljske, Rumunije, Slovenije, Češke, Ukrajine i Mađarske, a prvi put i za novinare iz Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Prijave i dodatne informacije o programu novinari mogu se naći na siteu www.medien-mittler.de.


KONKURSI

Rok za prijavu: 04.09.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 1 dan.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2020. godinu