Subota, 31. Oktobar 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu prezentirane stipendije Vlade Japana

Petak, 27.05.2011. // Izvor: Stipendije.ba // Novost

Pripremila: Naila Muratspahić

Dana, 27. maja 2011. godine, sa početkom u 11:30 sati, u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je prezentacija stipendija Vlade Japana.  Prezentaciju su vodile gospođa Tamaki Usuda, drugi sekretar Ambasade Japana i Jelena Hadžiosmanović, asistent u odjelu za kulturu i PR.

Ove godine Vlada Japana nudi stipendije za četiri programa:

Postdiplomski (istraživački) studij - mogu aplicirati studenti koji žele studirati na japanskim univerzitetima kao studenti istraživači, do 35 godina starosti sa završenim dodiplomskim studijem do marta 2012. godine.
Stipendija traje 1,5 - 2 godine.

Učenici/ studenti - nediplomirani - mogućnost studija i prirodnih i društvenih nauka. Kandidati trebaju imati završeno dvanaestogodišnje školovanje do marta 2012. godine i da su rođeni između 2. aprila 1990. i 1. aprila 1995. godine.
Stipendija traje oko pet godina.

Studenti tehnoloških fakulteta - ovaj program je namijenjen samo za tehničke nauke. Potrebno je da kandidati imaju završeno jedanaestogodišnje školovanje do marta 2012. godine i da su rođeni između  2. aprila 1990. i 1. aprila 1995. godine.
Stipendija traje oko četiri godine, uključujući jednu godinu učenja japanskog jezika.

Studenti fakulteta za stručno usavršavanje - specijalnosti: tehnologija, lična skrb i ishrana, edukacija i socijalni rad, poslovanje, kultura i opšta edukacija, te druga polja. Apliciranje na ovaj program podrazumijeva završeno dvanaestogodišnje školovanje do marta 2012. godine i da su kandidati rođeni između 2. aprila 1990. i 1. aprila 1995. godine.
Stipendija traje oko tri godine, uključujući  jednu godinu učenja japanskog jezika.

Kvalifikacije koje studenti treba da zadovolje da bi aplicirali za stipendije za postidiplomski studij su: starosna granica do 35 godina, bh. Državljanstvo i diploma Bachelora.

Aplikacije moraju biti predate do 6. juna 2011. godine do 17 h , u protivnom, neće biti uzete u razmatranje.
Aplikacije se moraju predati direktno Ambasadi Japana u BiH.


Ova stipendija uključuje:

  • Standardnu školarinu za semestar;
  • Šest mjeseci kursa japanskog jezika;
  • Oko 150,000 yena mjesečno;
  • Povratna karta Sarajevo - Japan.

© Stipendije.ba

Da bi studentima omogućili lakši uvid u školovanje i život u Japanu, prisustvovala je i bivša stipendiskinja Vlade Japana, Jasmina Gavrankapetanović-Redžić, koja je u Japanu magistrirala slikarstvo i boravila u Japanu od 2003.-2006. godine.

Ona je ovim putem posavjetovala studente riječima:  - U prvoj aplikaciji je najbitnije iznijeti svoje planove, zašto idete tamo, zašto vam je to važno, šta tamo želite raditi, šta vas interesuje, jer to u mnogome odlučuje na koji univerzitet će vas poslati. Japan je divna zemlja, a njihov jezik se brzo uči kada ste u njihovoj sredini. Ja bih svim studentima savjetovala da idu, jer je to nezaboravno iskustvo.

Iako se program školovanja u Japanu i ovdje dosta razlikuje (kod njih dodiplomski traje četiri godine), ove stipendije ipak važe i za one koji studiraju po Bolonji i koji dobiju diplomu sa završene tri godine studija, jedino je važno da se diploma stekne do marta 2012. godine, a da se aplicira do 6. juna ove godine.

Jelena Hadžiosmanović je istakla da je sad puno lakše doći do informacija uz pomoć tražilice na web stranici Ambasade Japana u BiH. Studentima je omogućeno da pretraže univerzitete iz svog polja interesovanja i da odaberu tutora koji će im pomagati. Prvi ispit se polaže na engleskom, ali je ipak bitno poznavanje japanskog jezika kada ste tamo. Japanski jezik nije težak za naučiti i nijedan student se nije vratio iz razloga da nije savladao jezik. Ako se bojite japanskog  jezika, moguće je izabrati i tutora koji više preferira engleski jezik. U svakom slučaju, imate dosta mogućnosti.

Više informacija možete pronaći na web stranici Ambasade Japana u BiH.


KONKURSI