Nedjelja, 25. Avgust 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

U Sarajevu održan Prvi sajam italijanskih univerziteta

Subota, 09.03.2019. // Izvor: Fena // Novost
Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa društvom Via Academica i Fondacijom Mozaik danas je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu organizirala Prvi sajam italijanskih univerziteta.
 
Na sajmu je štandove imalo 12 prestižinih fakulteta iz Milana, Rima, Venecije, Padove, kao i italijanski odjel Univerzitata iz Lucerna.

Amabasador Italije u BiH Nicola Minasi na ostvaranju sajama kazao je da mu je velika čast prisustvovati ovom događaju i vidjeti toliko mladih ljudi koji su zainteresirani za akademsku podlogu u Italiji.
 
"Mladim ljudima, budućim studentima, želim reći da kod nas u Italiji ima mnogo stretnih i uspješnih kolega, kojima se dopada iskustvo na našim univerzitetima. Italijanski univerziteti nude veliki izbor dodiplomskih i postdiplomskih kurseva, posebno u malim gradovima u kojima se može odlično živjeti i studirati. Osim toga, univerziteti vrijednim studentima nude i stipendije", kazao je Minasi.
 
Predstavnica Via Acadmice Jovana Tintor, kazala je da je ovaj projekt sajma italijanskog obrazovanja podržan od Amabasade Italije u BiH, kao i Filozofskog fakulteta Univerzitata u Sarajevu.
 
"Odlučili smo da organizujemo ovakav događaj jer ima jako puno potencijala za studente koji žele da nastave studij na nekom od privatnih ili državnih univerzitata u Italiji. Italija je država koja daje najveći broj stpendija za studente sa cijelog Balkana. Imamo primjere dobre prakse u kojoj su upravo naši studenti dobili regionalne, državne i univerzitetske stipendije", kazala je Tintor.
 
Svi posjetitelji, srednjoškolci i studenti, zainteresirani za studiranje ili nastavak studiranja u Italiji, osim promotivnih materijala na štandovima, imali su priliku čuti i dvadesetominutna predavanja predstavnika italijanskih fakulteta, koji su ih upoznali sa ponudom studiranja, stipendijama i drugim pogodnostima koje njihove visokoškolske ustanove nude stranim studentima.

KONKURSI

Rok za prijavu: 05.11.2019. // Konkurs je otvoren još 2 mjeseca, 12 dana.

Chevening Scholarships for International Students for the academic year 2019/2020

Rok za prijavu: 05.09.2019. // Konkurs je otvoren još 11 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2019. godinu