Četvrtak, 09. Juli 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Uručena rješenja o dodjeli stipendije studentima boračke populacije iz Zavidovića za 2019/20. godinu

Utorak, 10.03.2020. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
Danas je u velikoj sali „Centar za kulturu“ Zavidovići uručena su rješenja studentima – stipendistima branilačke populacije.
 
Krajem 2019. godine Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona objavilo je Konkurs za dodjelu stipendija studentima – braniocima i članovima njihovih porodica za studijsku 2019./2020. godinu za redovan i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.
 
Za ovu namjenu iz budžeta Kantona osigurana su sredstva u iznosu od oko 2.480.000,00 KM.
 
Iznos stipendije je 800,00 KM za prvu godinu studija, a 1.200,00 KM za ostale godine studija te prvu i drugu godinu drugog studijskog ciklusa, a sa područja općine Zavidovići pravo na stipendiju ostvarilo je 246 studenata.
 
Rješenja su uručena uz prisustvo resornog ministra gosp. Fahrudina Čolaka, ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi Zeničko-dobojskog kantona gđice Azre Šabanović, te Općinskog načelnika gosp. Hašima Mujanovića.
 
U ime Vlade, Premijera Zeničko-dobojskog kantona i u ime Ministarstva za boračka pitanja prisutnima se obratio ministar Fahrudin Čolak te pozdravio studente, čestitao im na ostvarenim stipendijama a posebno je  istakao da je zadovoljan što je Vlada i ove godine, kao što je to učinila i prethodne godine, obezbijedila sredstva za sve studente koji su aplicirali a koji su zadovoljavali sve uslove navedene u Konkursu.
 
Ministar je također napomenuo da je Vlada ove godine povećala transfer za poticaj pripadnicima boračke populacije u smislu zapošljavanja i samozapošljavanja s obzirom da se iz godine u godinu povećava broj zahtjeva za pomoć pri liječenju, obezbjeđena su i znatna novčana sredstva za potrebe troškova liječenja i banjskog liječenja za ovu kategoriju.
 
Studenti koji nisu ostvarili pravo na stipendiju preko ovog Ministarstva imaju mogućnost konkurisati preko Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona za šta su obezbijeđena sredstva u iznosu od 1.000.000,00 KM.
 
Načelnik općine Zavidovići gosp. Hašim Mujanović istakao je važnost ulaganja u obrazovanje te se zahvalio Premijeru i Ministru na njihovoj spremnosti da pomognu ovu kategoriju uz napomenu da studenti koji ne ostvare prava na stipendiju preko Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona stipendiju će moći ostvariti od strane općine Zavidovići te će na taj način skoro svim studentima sa područja općine Zavidovići biti obezbijeđena određena novčana pomoć koja će koliko – toliko olakšati studentima i njihovim roditeljima.
 
Načelnik Mujanović se zahvalio i ministrici Azri Šabanović, koja je inače iz Zavidovića, na pomoći u rješavanju određenih pitanja socijalno-ugrožene kategorije u smislu stambenog zbrinjavanja do pomoći u materijalnom smislu.
 
Posebno se zahvalio Premijeru Zeničko-dobojskog kantona koji je prepoznao dugogodišnji problem radnika IP “Krivaja”, te iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona obezbijedio određena novčana sredstva za pomoć istim a što je učinjeno na inicijativu ministrice Azre Šabanović.

KONKURSI