Subota, 26. Septembar 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Uskoro konkurs za stipendiranje 120 studenata Vlade Brčko distrikta BiH

Petak, 29.04.2011. // Izvor: www.capital.ba // Novost

Odjeljenje za obrazovanje u brčanskoj Vladi raspisaće najkasnije za osam do deset dana konkurs za stipendiranje 120 studenata sa područja distrikta, nakon čega će u roku od 60 dana posebna radna grupa na osnovu kriterijuma sačiniti listu stipendista – najavio je danas šef resornog odjeljenja Rizo Čivić.

On je podsjetio da je ovogodišnjim budžetom za te namjene predviđeno 705.000 KM, čime će se u deset mjeseci, ove fiskalne godine, osim jula i avgusta, dodijeliti jednake stipendije u iznosu od po 200 KM mjesečno.

“Novina po pitanju kriterijuma u odnosu na prethodne godine, ogleda se u tome da student i njegovi roditelji ili staratelji sada moraju biti najmanje dvije godine stanovnici distrikta prije raspisivanja javnog poziva. Takođe, ubuduće se neće bodovati položeni ispiti, nego date godine na fakultetu i to po pet bodova za svaku godinu”, precizirao je Čivić.

Od raspoloživih 120 mjesta 35 namijenjeno je u distriktu deficitarnim zanimanjima. Institucije distrikta i socijalni partneri dostavili su listu kadrova kojih nema na evidenciji nezaposlenih, a za koje je iskazan interes.

“Najveći broj je iz oblasti zdravstva, svi inženjerski smjerovi, kao i nastavničkih zanimanja, kao što su profesori hrvatskog jezika, te matematike i fizike”, rekao je Čivić.

Osim toga, ove godine stipendije će dobiti četiri učenika generacije iz četiri srednje škole, dok će preostala 81 stipendija biti namijenjena najviše rangiranim na drugoj i višim godinama studija.
 


KONKURSI

Rok za prijavu: 02.11.2020. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 7 dana.

Konkurs Fonda “Bošnjaci” za dodjelu stipendija studentima i učenicima u ak./šk. 2020/21. godini

Rok za prijavu: 30.09.2020. // Konkurs je otvoren još 4 dana.

Konkurs Vlade Republike Češke za dodjelu stipendija za akademsku 2021/22. godinu