Četvrtak, 20. Juni 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Uskoro rješenja za studentske stipendija Grada Banja Luka za ak. 2018/19. godinu

Petak, 30.11.2018. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
Grad Banja Luka privodi kraju podjelu rješenja o dodjeli gradskih stipendija učenicima srednjih škola, a uskoro će početi i obrada pristiglih zahtjeva studenata, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.
 
Kao i ranijih godina, biće dodijeljene stipendije prema socijalnom statusu, stipendije za uspjeh u školi i stipendije za desficitarna zanimanja. Ove školske godine, pravo na stipendiju na osnovu uspjeha ostvarila su 634 učenika, na osnovu socijalnog statusa 562 i 40 učenika za deficitarna zanimanja. Iznos stipendije za prve dvije kategorije iznosi 80 KM, a za deficitarna zanimanja 160 KM.
 
"Od ukupno 1.236 rješenja, preostalo je još da se dodijeli njih 189 što će biti okončano početkom naredne sedmice. Time će svi učenici stipendisti dobiti svoja rješenja, nakon čega će započeti i isplata ovih stipendija", kazali su u Odjeljenju.
 
Kako su istakli, ova praksa podjele rješenja o stipendijama po školama pokazala se opravdanom iz više razloga, prije svega, jer se za kraći vremenski period obavi uručivanje rješenja, učenici ne odlaze sa nastave, ne stvara se gužva u prostorijama Gradske uprave, a najveći učinak jeste približavanje lokalne zajednici mladim ljudima, učenicima srednjih škola.
 
Poslije podjele rješenja za učeničke stipendije, počeće obrada zahtjeva za dodjelu stipendija Grada Banja Luka studentima. Na konkurs, koji je završen 14. novembra, pristigla su ukupno 432 zahtjeva.
 
Studentske stipendije se dodjeljuju za akademsku 2018/19. godinu, a najveći novčani iznos predviđen je za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečno od 250 KM. Po socijalnom statusu i uspjehu na studiju, mjesečna stipendija iznosi 130 KM.
 
Iz Gradske Uprave podsjećaju da je ovogodišnjim budžetom za stipendiranje predviđeno 1,6 miliona KM, s tim da će, po procjenama, jedna trećina biti usmjerena za studente, a da su deficitarna zanimanja za akademsku 2018/19. godinu diplomirani profesor matematike i informatike, diplomirani profesor fizike i diplomirani inženjer elektrotehnike.

KONKURSI

Rok za prijavu: 10.07.2019. // Konkurs je otvoren još 20 dana.

Konkurs Fondacije "Izvor nade" za dodjelu studentskih stipendija za ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 28.06.2019. // Konkurs je otvoren još 8 dana.

Konkurs Fondacije "Izvor nade" za dodjelu srednjoškolskih stipendija za šk. 2019/20. godini