Srijeda, 31. Maj 2023.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS)

Ponedjeljak, 16.09.2013. // Izvor: Stipendije.ba // Predstavljamo

Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu, ili skraćeno IGAS, osnovana je 2007. godine u Sarajevu, kao pridruženi član Europskog Foruma Alpbach (EFA) iz Austrije.

Europski Forum Alpbach je jedna od najznačajnijih interdisciplinarnih konferencija koja se održava u Europi. Formalnu strukturu EFA čine tri velike cjeline: Seminar Week (sedmica intenzivnih /seminara sa najaktualnijim temama), Ljetna škola europskih integracija, Ljetna škola o Europskim zdravstvenim i društvenim sistemima u tranziciji, te višednevni simpoziji iz različitih oblasti, kao što su ekonomija, zdravstvo, tehnologija, medicina itd.

Naš cilj je prvenstveno predstaviti Forum studentima u Bosni i Hercegovini, te promovirati EFA program stipendiranja. Pored toga, određeni broj stipendija za učešće na EFA za studente iz naše zemlje obezbjeđuje i IGAS.

S obzirom da želimo doprinijeti razvijanju svijesti o značaju cjeloživotnog učenja, te pokrenuti mlade u našoj zemlji iz apatije, odlučili smo organizirati različite radionice, na kojima studenti i mladi mogu nešto novo čuti, naučiti, upoznati druge mlade ljude, iznijeti svoja razmišljanja i podijelite dileme.

Jedan od takvih projekata, koji je privukao dosta pažnje, jesu radionice Beyond Forum Alpbach: Sarajevo World Café, kojima smo pokrili različite teme, od arhitekture do kulture i umjetnosti.

Izdvajaju se dva tipa stipendija: one koje dodjeljuje EFA, te one koje dodjeljuju pridruženi članovi EFA, dakle u BiH - IGAS.

Stipendije EFA pokrivaju troškove participacije na EFA, te postoji i mogućnost pokrića smještaja sa doručkom u predivnim tirolskim kućicama, okruženih zelenilom i cvijećem. Pored toga, nekim stipendistima je, u sklopu stipendije, odobren i dnevni džeparac. Stipendije koje osiguravaju EFA klubovi drugačije su i imaju posebne uvjete, s obzirom da ih ove grupe dodjeljuju u suradnji sa svojim partnerima i sponzorima.

Dakle i IGAS svake godine, zajedno sa partnerima obezbijedi određeni broj stipendija, te na taj način nastojimo podržati uspješne, mlade ljude i omogućiti im učešće na Forumu, koji je zaista odlično iskustvo.

EFA poziv za stipendije objavljuje u proljeće svake godine, za Forum koji se tradicionalno održava krajem augusta, još od davne 1945. godine. IGAS posebno promovira poziv za stipendiranje na teritoriji cijele BiH.

Što se tiče naših stipendija, poziv objavljujemo početkom godine. Preporučujemo svim studentima i mladima koji su zainteresirani za Forum da prate našu web stranicu, te profile na društvenim mrežama, ali i portal www.stipendije.ba.

EFA i IGAS stipendije dodijeljuju studentima i diplomcima do 30 godina starosti. Troškovi učešća na Forumu, koji su pokriveni stipendijom, se mogu naći na sljedećem linku http://www.alpbach.org/en/forum-2013/organisation/efa13-participation/

Broj stipendija koje dodjeljuje IGAS raste iz godine u godinu. Na tome najprije možemo zahvaliti našim partnerima, prvenstveno sarajevskoj Općini Centar, zatim Studentskom Parlamentu Univerziteta u Sarajevu, te Ambasadi R. Austrije u BiH. Ove godine, Forumu je prisustvovalo 24 BH stipendista, od čega je za njih 6 stipendiju obezbijedio IGAS sa partnerima.

Kontakt podaci

Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS)
Adresa: Budakovići 15, 71000 Sarajevo, BiH
Telefon: +387 61 22 65 33
Kontakt osoba: Melisa Prolaz
E-mail: info@igas.ba
Web: www.igas.ba