Subota, 25. Mart 2023.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Program stipendiranja Njemačkog Parlamenta (Bundestag) i berlinskih univerziteta

Utorak, 20.02.2018. // Izvor: Stipendije.ba // Predstavljamo
Njemački Parlament (Bundestag) u saradnji sa Slobodnim univerzitetom Berlin, Humboldt-univerzitetom u Berlinu i Tehničkim univerzitetom Berlin svake godine dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 nacija. Program traje svake godine od 01. marta do 31. jula.
 
Program je pod pokroviteljstvom predsjednika Bundestaga.
 
Ciljevi programa su:
  • podržati odnose između Njemačke i zemalja učesnica
  • ojačati demokratske vrijednosti i toleranciju
  • produbiti razumijevanje kulturne raznolikosti
  • osigurati miran suživot u svijetu
  • Zemlje učesnice

Trenutno u zemlje učesnice spadaju: Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Estonija, Francuska, Gruzija, Izrael, Kazahstan, Kosovo, Hrvatska, Latvija, Litva, Mekedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka, Ukrajina, Mađarska i SAD.
 
Tok programa
 
IPS program traje sveukupno 5 mjeseci (1. marta do 31. jula) i sastoji se od manifestacija, seminara i praktičnog rada kod jednog od poslanika njemačkog Bundestaga.

Ambasada Savezne Republike NJemačke u Sarajevu
 
Na početku programa učesnice i učesnici će od tri berlinska univerziteta dobiti upute o lokalnom akademskom životu, a od uprave Bundestaga uvid u rad Parlamenta.
 
Rad kod poslanika
 
U okviru cjelodnevne aktivnosti stipendisti se upoznaju sa različitim zadacima jednog poslaničkog ureda. Pri tome se veliki značaj pridaje aktivnom sudjelovanju: U to spadaju stručni elaborati, pisanje govora, članaka i pisama, pripremanje sjednica kao i obavljanje sekretarijatskih dužnosti.

Ambasada Savezne Republike NJemačke u Sarajevu

Pored toga, stipendisti prate svoje poslanke na sjednice komisija, frakcija i drugih tijela i pri tome dobivaju uvid u unutrašnje funkcionisanje, odnose i tokove postupaka rada Parlamenta. Predviđena je takođe i jedna posjeta izbornoj jedinici poslanika.
 
Predavanja na univerzitetima i političkim fondacijama
 
Stipendisti su u ljetnom semestru upisani kao studenti Humboldt-univerziteta u Berlinu i po želji takođe mogu slušati predavanja na nekom od drugih univerziteta. Tokom ljetnog semestra oni mogu slušati i do dva predavanja na Humboldt-univerzitetu u Berlinu i jedno predavanje neke druge berlinske Visoke škole. Dodatno učestvuju u jednom naučnom pratećem programu Slobodnog univerziteta, Humboldt-univerziteta i Tehničkog univerziteta.
 
Pored toga, stipendisti se uvode i u studijske seminare političkih fondacija, ekonomski i kulturni život Savezne Republike Njemačke.
 
Stipendija
 
Stipendija uključuje mjesečnu naknadu od 450 eura, besplatan smještaj kao i zdravstveno osiguranje, osiguranje od udesa i policu osiguranja od odgovornosti. Pored toga, preuzimaju se i putnički troškovi dolaska i odlaska u i iz Berlina. Međunarodnu parlamentarnu stipendiju finansira njemački Bundestag.
 
Njemačko-francuska parlamentarna stipendija počinje sredinom oktobra, a završava 31. jula svake godine. Francuski stipendisti su u zimskom semestru upisani kao studenti Humboldt-unverziteta u Berlinu. Zainteresovani se s pitanjima mogu direktno obratiti Humboldt-univerzitetu u Berlinu.
 
Parlamentarna koordinacija
 
Međunarodna parlamentarna stipendija je pod pokroviteljstvom predsjednika njemačkog Bundestaga, prof. dr Norbert Lammert-a. Parlamentarna koordinacija IPS-a se provodi putem izvjestitelja grupe za međunarodni program razmjene u komisiji starijeg Vijeća za unutrašnje poslove njemačkog Bundestaga.

Ambasada Savezne Republike NJemačke u Sarajevu
 
Formulare za prijavu kao i druge informacije možete naći pod: www.bundestag.de/ips
 
Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo da se obratite Ambasadi na: info@sarj.diplo.de