Nedjelja, 25. Avgust 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Objavljeno: Srijeda, 07.11.2018.

Rok za prijavu: Petak, 18.01.2019.

Izvor: Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini

Nivo obrazovanja: III stepen (Doctor, PHD)

Država:

Podjeli ili Preuzmi:            

Stipenditor: Naziv:Ambasade Francuske u BiHAdresa:Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka 16, 71000 SarajevoURL:www.ambafrance-ba.org

Javni poziv Vlade Francuske za dodjelu stipendija za doktorski studij u ak. 2019/20. godinu

Konkurs je istekao!


Francuska vlada svake godine dodjeljuje stipendije za doktorat studentima iz Bosne i Hercegovine koji imaju odličan akademski nivo.
 
Ovaj stipendijski program finansira troškove upisa na doktorat za tri univerzitetske godine počev od 2019./2020., kao i troškove života putem mjesečne naknade (za period od 6 do 10 mjeseci u roku od tri godine), a također omogućava i brojne druge prednosti (pogledati dokumenat "upute" priložen uz ovaj poziv za prijave). (Eventualno, pored klasične stipendije sa mjesečnim iznosom, Francuska ambasada može ponuditi stipendiju za osiguranje (kroz preuzimanje troškova upisa na studij i troškova socijalnog osiguranja tokom maksimalno deset mjeseci) ili studijske stipendije sa mjesečnim iznosom "podijeljenih troškova")
 
Dokumenti za prijavu
 
Zainteresovani kandidati trebaju dostaviti slijedeće dokumente :
 • Obrazac sa podacima (popunjen na francuskom ili engleskom jeziku, posebno naglasivši nazive škola i visokoškolskih ustanova gdje se žele prijaviti ; informacije na Campus France, www.campusfrance.org)
 • Kopija bh. pasoša ili lične karte
 • Pismo motivacije (na francuskom ili engleskom jeziku)
  Pismo motivacije ima za cilj da sa jedne strane precizira interes studenta za studiranje u Francuskoj i, s druge strane, svrsishodnost odabira željenog studijskog programa s obzirom na profesionalni plan studenta.
 • Plan istraživanja u okviru zamišljenog doktorata (na francuskom ili engleskom jeziku) (maksimalno 2 stranice + bibliografija od maksimalno jedne stranice)
 • Curriculum vitae (na francuskom ili engleskom jeziku)
 • Kopiju ocjena predmeta tokom mastera (na bosanskom) i prevod tih ocjena na francuski ili engleski jezik (nije neophodno imati ovjereni prevod).
 • Kopija zadnje dobijene diplome
 • Ukoliko je potrebno, kopija potvrda o poznavanju jezika

Svi dokumenti se trebaju poslati obavezno u PDF formi najkasnije do petka 18. januara 2019. do 12.00 sati (podne) na slijedeću e-mail adresu : stipendije2019@institutfrancais.ba.
 
Registracija prijava biće potvrđena mejlom u roku od 72 sata nakon prijema iste. Nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.
 
Kriteriji odabira
 
Žiri koji odlučuje o dodjeli stipendija vodiće računa o više kriterija, a posebno o slijedećim : kvalitetan curriculum vitae, izvrsni univerzitetski rezultati, motivacija studenta, kvalitetan istraživački projekat, opravdanost odabrane teze (napomenuti u dosjeu željene istraživačke laboratorije / univerzitete na koje se kandidat želi prijaviti) i usklađivanje odabrane teze sa profesionalnim planom.
 
Tokom selekcije, Ambasada može obaviti razgovore sa kandidatima.
 
Prioritet će se dati studentima koji žele ići u Francusku u okviru već postojeće saradnje između njihovog univerziteta i nekog francuskog univerziteta koji želi učestvovati u realizaciji zajedničkog mentorstva i/ili u okviru programa privilegovane saradnje Francuske ambasade.
 
Konačna dodjela stipendije uslovljena je prijemom na neki doktorski program do 31. oktobra 2019. Nikakvo odlaganje neće biti prihvaćeno.
 
Rezultati
 
Francuska ambasada će putem mejla obavijestiti kandidate o rezultatima najkasnije 11. marta 2019. Broj mjeseci tokom kojih će se dobijati stipendijska naknada (6 do 10) biće tada preciziran. Biće napravljene glavna i dodatna lista.
 
Najkasnije 10 dana nakon objavljivanja rezultata, kandidati trebaju potvrditi svoj interes za stipendiju. Ona će postati efektivna nakon što francuska visokoškolska ustanova pismeno potvrdi prijem kandidata na doktorski studijski program do 31. oktobra 2019. (i pod uslovom da Ambasada prethodno potvrdi visinu troškova upisa na odabrani studij).
Do kraja aprila 2019. kandidati će biti pozvani da učestvuju u pripremnom seminaru za odlazak.

Dodatne informacije
 • Na web stranici Fracuske ambasade: ba.ambafrance.org
 • U uredima Campus France Bosnie-Herzégovine (isključivo na zakazani termin):
  - U Sarajevu: zeljka.divkovic@institutfrancais.ba (Mula Mustafe Bašeskije 8)
  - U Banjaluci: banjaluka@institutfrancais.ba (JU NUB RS Jevrejska 30)
  - U Mostaru: mostar@institutfrancais.ba (Kalajdžića 1)

KONKURSI

Rok za prijavu: 05.11.2019. // Konkurs je otvoren još 2 mjeseca, 12 dana.

Chevening Scholarships for International Students for the academic year 2019/2020

Rok za prijavu: 05.09.2019. // Konkurs je otvoren još 11 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2019. godinu