Srijeda, 05. Avgust 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Ministrica Dilberović dodjelila nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u FBiH u šk. 2018/19. godini

Petak, 06.12.2019. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u Mostaru je, u petak, 06.12.2019. godine, održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2018/2019. godini.
 
Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominirala su kantonalna ministarstva obrazovanja, a ove su se godine uključila sva kantonalna ministarstva. Tako je, na svečanosti u Mostaru, nagrađeno ukupno 60 osnovnoškolca i srednjoškolca iz svih kantona u Federaciji BiH, a priznanja su uručena i školama koje pohađaju nagrađeni učenici, i to 58 osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH.
 
Čestitajući učenicima, federalna federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović naglasila je da je prilikom izbora najboljih učenika spektar kriterija bio veoma širok. Pored uspjeha u učenju, razmatrani su i drugi učenički uspjesi i postignuća, afirmirajući na taj način funkcionalna znanja i vještine te ne samo obrazovnu, nego i odgojnu ulogu škole.
 
„Među nagrađenim, imamo mnogo učenika generacije, značajan broj učenika sa zapaženim rezultatima na različitim takmičenjima i smotrama znanja, mnogi od njih su vrlo aktivni u školskim sekcijama, neki su ostvarili zapažene rezultate na sportskim takmičenjima, pojedini na konkursima literarnih i likovnih radova, a pojedini na takmičenjima  u muzici, plesu i dr. Mnogi od nagrađenih su društveno aktivni na različitim projektima i aktivnostima, te uključeni u volonterski društveno-koristan rad. Upravo u toj različitosti leži snaga i bogatstvo našeg društva, jer ovi mladi ljudi su svijetli primjeri da marljiv rad, posvećenost cilju, istrajnost i vjera u sebe neminovno vode do uspjeha “, kazala je ministrica Dilberović, koja se osvrnula i na nedavno objavljene rezultate PISA istraživanja, u okviru kojeg je testirano 6.480 učenika iz 213 osnovnih i srednjih škola širom Bosne i Hercegovine, a od 79 zemalja svijeta, u kojima je provedeno testiranje, Bosna i Hercegovina je na 62. mjestu.
 
„Za ove PISA rezultate nisu kriva djeca. Naša je obaveza bila, mislim tu na sve nas aktere sistema obrazovanja, da ih pripremimo za nove obrazovne izazove. Nažalost, zakazali smo. Nadam se da je sada svima jasno da su promjene neminovnost i da je krajnje vrijeme da prijeđemo s riječi na djela“, ustvrdila je Dilberović.
 
Podsjetila je da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke posljednjih 13 godina organizira nagrađivanje učenika osnovnih i srednjih škola, a u ovoj formi četvrtu godinu.
 
„Nagrađivanjem i promoviranjem najboljih učenika u Federaciji BiH želimo pružiti podršku nominiranim učenicima da ustraju u marljivom radu i učenju, kako bi i u narednim godinama nastavili nizati uspjehe na radost i ponos svojih roditelja, nastavnika i škola, ali i cijele države Bosne i Hercegovine“, istaknula je ministrica Dilberović. Dodala da je manifestacija samo jedan od vidova podrške Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke unapređenju kvaliteta obrazovanja i stvaranju boljih uvjeta za odgoj i obrazovanje sve djece i mladih u Federaciji BiH.

KONKURSI

Rok za prijavu: 04.09.2020. // Konkurs je otvoren još 30 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2020. godinu