Nedjelja, 25. Avgust 2019.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Načelnik Hadžibajrić potpisao ugovore sa općinskim stipendistima u šk./ak. 2018/19.

Ponedjeljak, 11.03.2019. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
Danas je u Velikoj sali Općine Stari Grad načelnik Ibrahim Hadžibajrić potpisao ugovore o stipendiranju sa 220 učenika i studenata koji su na redovnom školovanju u srednjim školama i fakultetima u Kantonu Sarajevo, a čiji roditelji su pripadnici boračke populacije.

Uz iskrene čestitke stipendistima, načelnik Hadžibajrić je istakao da se nastoji i na ovaj način dati podrška znanju i obrazovanju.

„Evo, i ove godine dodjeljujemo stipendije srednjoškolcima i studentima boračke populacije i izdvojili smo preko 200.000 KM za te namjene. U proteklih deset godina kako sam ja na čelu Općine izdvojili smo preko dva miliona konvertibilnih maraka za stipendiranje“, kazao je Hadžibajrić.

Pojasnio je kako pored stipendija djeci boračke populacije, dodjeljuju se i stipendije za nadarene učenike i studente i one koji izučavaju stare tradicionalne zanate.

Adna Hodžić je devetnaestogodišnja studentica Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i jedna je od 116 studenata koji su danas dobili stipendije.

„Stipendija mi mnogo znači za studiranje, prvenstveno jer sam prva godina i imala sam dosta troškova“, istakla je Adna. „Podrška u vidu stipendije mi puno znači, za školovanje za džeparac...

Ovo je prvi put da sam je dobio i zaista sam sretan zbog toga“, izjavio je Emir Čelik, učenik drugog razreda Srednje elektrotehničke škole za energetiku u Sarajevu, kazavši kako mu je namjera upisati Fakultet kriminalističkih nauka.
 
Potpisivanju ugovora prisustvovao je i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Sanel Dragolovčanin i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Safija Šehović, koja je pojasnila na koji način je provedene konkursna procedura.
 
Na Konkurs za stipendiranje učenika i studenata za školsku 2018/19. godinu mogla su se prijaviti djeca demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i šehidskih, odnosno porodica palih boraca, koji su na redovnom školovanju u srednjim školama i fakultetima u Kantonu Sarajevo, sa mjestom prebivališta u Starom Gradu. Stipendisti će sredstva dobijati za period devet mjeseci, septembar - decembar 2018. godine i februar - juni 2019. godine.

Općina Stari Grad izdvojila je ove godine 200.000 KM za stipendije djeci šehida, poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca za školsku 2018/2019. godinu. Konkurs za stipendiranje učenika i studenata, raspisala je Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad, a prijaviolo se 319 kandidata. Nakon provedene procedure, dodijeljeno je 220 stipendija i to 104 za srednjoškolce i 116 za studente.

KONKURSI

Rok za prijavu: 05.11.2019. // Konkurs je otvoren još 2 mjeseca, 12 dana.

Chevening Scholarships for International Students for the academic year 2019/2020

Rok za prijavu: 05.09.2019. // Konkurs je otvoren još 11 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2019. godinu