Četvrtak, 02. Juli 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Načelnik Hozan potpisao ugovore sa stipendistima općine Jajce u šk./ak. 2019/20. godini

Petak, 29.05.2020. // Izvor: Općina Jajce // Novost
U Jajcu svečano potpisani Ugovori o stipendiranju studenata koji su po Konkursu Općine Jajce ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2019/2020. godinu. Ugovore o stipendiranju sa studentima potpisao  Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.
 
Svečanost potpisivanja ugovora održana je u drugačijem okruženju. Naime, zbog trenutne situacije uzrokovane korona virusom i poštivanja propisanih mjera zaštite ovogodišnje potpisivanje  ugovora organizovano je u tri odvojne grupe i tri različita termina. 
 
Za stipendiste prve godine potpisivanje ugovora upriličeno je s početkom u 10:00 sati, za studente II i III godine u 11:00 sati i za studente stipendiste IV, V i VI godine u 12:00 sati. 
 
Podsjećamo, Općina Jajce već 15-tu godinu iz Budžeta izdvaja  sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja općine Jajce. Do sada je, u predhodnih 14 godina, za stipendiranje iz Budžeta Općine Jajce izdvojeno gotovo 2,2 miliona KM.
 
Pravo na stipendiju po osnovu ocjena ostvarili su i učenici generacije, studenti prve godine, a Općina Jajce posebno je ponosna na studente koji kontinuirano, iz godine u godinu, ostvaruju visok prosjek ocjena.  
 
Uz iskrene čestitke stipendistima i roditeljima studenata, Načelnik Općine Jajce Edin Hozan, naglasio je da je ovo jedan od važnijih događaja za grad Jajce, jer je obrazovanje i sticanje znanja najvažnije. 
 
Iako su i Općinu Jajce zadesile vanredne okolnosti i što se kao lokalna zajednica susrela sa teškoćama zbog značajnog pada privrednih aktivnosti na području cijele države, Općina Jajce iznašla je načina i mogućnosti da ovaj program stipendiranja studenata realizuje i ove godine, istakao je Načelnk Općine Jajce Edin Hozan i dodao:
 
„Smatram da je ovo jedan od važnijih programa koji Općina Jajce realizuje već dugi niz godina. Sretni smo i ponosni što imamo mogućnost da stipendiramo naše studente. Mi smo realno mala općina, ali prednjačimo u broju dodjeljenih stipendija, a Općina Jajce po potpisivanju ugovora, svojim stipendistima isplaćuje u cjelosti ukupan iznos stipendije. Čestitam i vama i vašim roditeljima, to je zajednički uspjeh. Stipendija vam pomaže, ali roditelji su vam  glavni oslonac u školovanju. Ja se nadam da ćete po završetku školovanja nastaviti živjeti u vašoj zemlji i dati doprinos i zajednici i roditeljima. Čestitam svima koji su ostvarili pravo na stipendiju sa željom za povratak u naš grad i ostvarivanje jednog drugog prava, jednogodišnjeg volonterskog staža posredstvom Općine Jajce. I to je jedan program Općine  Jajce koji se nastavlja gotovo odmah na stipendije, a podrazumjeva finansiranje svih naših studenata koji završe bilo koji fakultet i vrate se u svoju matičnu općinu. Ja želim da vi svoj život posvetite ovom gradu i ovoj našoj zemlji“. 
 
Pravo na stipendiju  u iznosu od po 100,00 KM mjesečno, za deset školskih mjeseci,  ostvarilo je, prema Konačnoj listi 166 studenata:  54 studenta I godine, 25 studenata II godine, 27 studenata III godine, 36 studenata IV godine, 22 studenta pete  godine i 2 studenta VI godine studija.
 
Mladim Jajčanima, budućim ljekarima, inžinjerima, pravnicima, arhitektima, profesorima, ekonomistima, novinarima, sociolozima, nastavnicima…. želimo uspjeh u nastavku školovanja uz nadu da će se po završetku školovanja vratiti u svoj grad i stečeno znanje uložiti u razvoj svoje sredine.

KONKURSI

Rok za prijavu: 09.07.2020. // Konkurs je otvoren još 7 dana.

Konkurs Grada Istočno Sarajevo za dodjelu stipendija studentima u akademskoj 2019/20. godini

Rok za prijavu: 08.07.2020. // Konkurs je otvoren još 6 dana.

Natječaj Općine Odžak za dodjelu studentskih stipendija u školskoj 2019/20. godini