Utorak, 19. Januar 2021.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Od septembra u Kantonu Sarajevo stipendiranje vrhunskih sportista

Ponedjeljak, 20.07.2020. // Izvor: FENA // Novost

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo donijelo je Pravilnik o kategorizaciji sportista prema ostvarenim rezultatima. Pravilnikom se sportisti sa stalnim prebivalištem na teritoriji KS razvrstavaju prema ostvarenim rezultatima i, u zavisnosti od kategorije, stiču pravo na određene naknade.
 
"Ono što je najbitnije jeste činjenica da smo konačno regulisali pitanje stipendiranja mladih vrhunskih sportista sa prostora našeg kantona. Prema odredbama pravilnika, svaki dobitnik medalje propisane pravilnikom, od kadeta do 18. godine, stiče pravo na stipendiju. Period stipendiranja iznosi 12 mjeseci, dok će iznos same naknade za svaku godinu biti definisan odlukom ministra", kazao je resorni ministar Kenan Alikadić.  
 
Stipendiranje prema novom pravilniku će početi u septembru, a novac za ove namjene je već osiguran u budžetu KS.
 
"Nažalost, ovo pitanje do sada nije bilo sistemski regulisano, zbog čega naši najuspješniji sportisti nisu mogli računati na pomoć iz budžeta. S obzirom da godinama radim sa mladim ljudima, dobro znam koliko truda ulažu u postizanje vrhunskih rezultata i smatram da taj trud treba biti adekvatno nagrađen. Obaveza Vlade KS jeste da podrži naše sportiste i da svakom mladom čovjeku da šansu da se razvija, napreduje i da predstavlja naš kanton na takmičenjima na najbolji mogući način. Pravilnik predstavlja jedno važno i kvalitetno rješenje u tom pogledu", ističe Alikadić.  
 
Kako bi mogli ostvariti pogodnosti propisane pravilnikom, Ministarstvo poziva sve dobitnike sportskih priznanja da se jave putem zvanične e-mail adrese [email protected] i da elektronskim putem dostave potvrdu o ostvarenim rezultatima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

KONKURSI

Rok za prijavu: 09.02.2021. // Konkurs je otvoren još 21 dan.

Konkurs Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za dodjelu stipendija za akademsku 2020/21. godinu

Rok za prijavu: 10.02.2021. // Konkurs je otvoren još 22 dana.

Konkurs za dodjelu stipendija djeci branilaca/branitelja iz SBK za akademsku 2020/21. godinu