Srijeda, 31. Maj 2023.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Preporuke za pripremu aplikacije

Srijeda, 29.08.2012. // Izvor: Stipendije.ba // Stranica

Priprema dobro napisane aplikacije za stipendiju, bilo da aplicirate u Bosni i Hercegovini ili izvan, je često težak proces. Uredništvo portala Stipendije.ba Vam donosi deset preporuka za usavršavanje vaše aplikacije za stipendiju. Ove preporuke će vam pomoći da ispunite rokove, udovoljite stipenditoru, usavršite svoj ​​esej i još mnogo toga.

Utvrdite i ispunite ciljeve stipenditora
Studenti koji najbolje odgovaraju formalnim i neformalnim zahtjevima stipenditora dobijaju stipendiju. Stoga, kako biste dobili stipendiju, morate ispunjavati zahtjeve stipenditora. Kako god se ovo jednostavno činilo, mnogi studenti jednostavno ispune otrcane zahtjeve stipenditora i nadaju se najboljem. Nemojte to činiti. Pročitajte sve informacije o stipendiji pazeći pri tome na detalje i tragove o tome šta su formalni i neformalni zahtjevi stipenditora. Ispunjavajući zahtjeve stipenditora povećavate sebi šansu da veoma brzo dobijete stipendiju.

Učestvujte u vannastavnim aktivnostima
Većina stipenditora jednostavno ne odaberu studente s najvećim prosjekom ocjena (GPA) ili SAT rezultatom, nego su jednako zainteresirani i za vannastavne aktivnosti učenika. Je li on aktivan u svojoj zajednici? Da li ima posao poslije škole? Je li pokrenuo vlastiti posao? Kakve hobije ima? Koordinatori stipendiranja su zainteresirani da nagrade osobu koju smatraju najkompletnijom. Ocjene su važne, ali one su samo pola priče. Stoga je u vašu korist da učestvujete u vannastavnim aktivnostima. Volontirajte u lokalnoj biblioteci, započnite posao, pronađite hobi. Sve ove aktivnosti pomoći će vam da se izdvojite u očima stipenditora.

Pazite na krajnji rok poput sokola
Nikad nećemo znati koliko novca za stipendije je izgubljeno samo zato što je podnosilac zahtjeva propustio krajnji rok. Kada se studenti prijavljuju za mnogo stipendija odjednom lako je pomiješati rokove i poslati zahtjeve na pogrešan datum. Kako bi izbjegli ovu opasnost, studenti bi trebali voditi kalendar ili na papiru ili na internetu. Na kalendaru napišite ime svake stipendije crvenim slovima na datumu krajnjeg roka, a crnim slovima jednu sedmicu prije roka. Pokušajte predati aplikacije za stipendije prije crnog (ranijeg) roka ali pobrinite se da ste to završili prije crvenog (finalnog) roka.

Prekontrolišite svoju aplikaciju još jednom
Korigujući Vašu aplikaciju možete povećati svoje šanse za pobjedu u manje od 5 minuta. Većina odbora za stipendije uopšte ne razmatra aplikacije koje imaju velike greške. Jeste li tačno napisali svoju adresu, ime stipendije, ime koordinatora? Nakon što ste potvrdili informacije na aplikaciji, pročitajte esej još jednom. Ima li velikih pravopisnih grešaka? Šta je sa gramatičkim greškama? Je li zaglavlje eseja pravilno uređeno? Jednostavno trošenje malo više vremena može znatno povećati  vaše šanse za dobivanje stipendije.

Tražite, tražite, tražite!
Upornost je ključ za dobivanje stipendije. Pronalaženje dobre stipendije je često težak posao.  Da li vam se desilo da provedete dva sata tražeći stipendije, ne nađete ništa za sebe i želite da odustanete? Nemojte. Možete stati za taj dan, ako se previše umorite, ali nastavite potragu sljedeći dan. Razmišljajte o tome na ovaj način. Što Vam je teže pronaći stipendiju, manje konkurencije ćete imati! Dakle, nastavite tražiti i na kraju biste trebali dobiti stipendiju.

Organizujte svoje okruženje i svoje vrijeme
Organizacija je jedana od najvažnijih navika koju bi svi studenti trebali razviti. Pomaže sa vremenom za učenje i stipendijama. Kada se je Vaše okruženje organizovano, lako se koncentrisati na aplikaciju. S druge strane, kada je okruženje u neredu, lako se omesti ili izgubiti važne papire. Organizacija vremena je jednako važna. Kada je vaše vrijeme dobro isplanirano, možete smanjiti "mrtvo vrijeme" i ispuniti svoje rokove. Međutim, kada vrijeme nije organizovano, lako je propustiti važne rokove ili zakazati dvije stvari u isto vrijeme. Budite organizovani!

Pazite na prevarante
Nažalost, postoje mnogi prevaranti koji pokušavaju zaraditi na lakovjernim studentima. Stipendisti gube milijune dolara svake godine na ove prevare. To je loša vijest. Dobra vijest je da većina takvih prevara su lako prepoznatljivi...ako znate znakove. Kardinalno pravilo prevara je: "Ako Vam je potreban novac da biste dobili novac, to je vjerojatno muljaža." Uostalom, zar Vam stipenditori ne bi trebali davati novac? Strogo držanje ovog pravila pomoći će Vam da izbjegnete većinu prevara, ali neke prevare se ne daju tako lako otkriti. Neke prevare ne traže novac. Umjesto toga, oni traže lične podatke, tako da mogu počiniti krađu identiteta ili druga kaznena djela.

Napišite rezime o postignućima
Često prilikom pisanja za stipendije, teško se sjetiti nekih važnih informacija, npr. datuma kada ste počeli raditi neki posao, ili šta je Vaš šef rekao o Vašem radu. Potraga za tim podacima može razbiti koncentraciju, sniziti kvalitetu pisanja, i smanjiti šanse za dobivanje stipendije. Prije nego što počnete aplicirati za stipendije, napišite rezime o postignućima. U ovaj rezime uključite sve važne informacije kao što su datumi, sažetak svog rada i preporuke.

Koristite konkretne primjere u esejima
Ako stipendija zahtjeva da napišete esej (a većina jeste), nemojte koristiti samo apstraktne informacije - koristite konkretne primjere. Na primjer, umjesto pisanja apstraktnog eseja o volontiranju na fakultetu, pišite o svojim iskustvima tokom volontiranja. Ovo je odlično vrijeme da upotrijebite svoj rezime o postignućima. Stipenditori žele čuti o Vama i Vašim iskustvima, a ne o nekoj apstraktnoj temi.

Dvaput provjerite uslove podobnosti
Provjerite da li ispunjavate sve postavljene uslove za stipendiju. Na ovaj način ćete uštediti vrijeme koje biste proveli pišući bespotrebne aplikacije za stipendije.