Srijeda, 26. Februar 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Profesorica PMF-a Univerziteta u Tuzli nagrađena prestižnom stipendijom Marie Curie

Srijeda, 12.02.2020. // Izvor: Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli // Novost

Vanredni profesor Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Dr. Sc. Amela Jusić, nagrađena je prestižnom stipendijom Marie Curie Individual Fellowship za 2019.godinu.
 
Prof. dr. Amela Jusić provest će dvije godine na Luxembourg Institute of Health (LIH) u Luksemburgu s ciljem realizacije projekta pod nazivom ”The function and biomarker potential of mitochondrial microRNAs in hypertension (MITO)’’ pod mentorstvom Dr. Yvana Devauxa, šefa kardiovaskularnog istraživačkog tima na LIH.

U realizaciji ovog programa učestvovat će i vrhunski stručnjaci iz tri partnerske institucije: Roskilde University, Danska, PhyMedExp (Physiologie er medecine experimentale dr coeur et des muscles) University of Montpellier, Francuska i Department of Translational Research, CHFC, University Clinic Würzburg, Njemačka.

Značaj Marie Curie Actions programa ogleda se i u činjenici da je devet dobitnika Nobelove nagrade bilo nagrađeno ovom stipendijom. Marie Curie Fellowships dodjeljuje Evropska Komisija kao podršku istraživačima na svim nivoima u karijeri, bez obzira na dob i nacionalnost.

Za ovu prestižnu stipendiju u 2019. godini, bilo je prijavljeno 9875 kandidata iz različitih zemalja iz cijeloga svijeta. Projekat Prof. dr. Jusić i Dr. Devauxa ocjenjen je gotovo maksimalnom ocjenom, 98.2 posto od mogućih 100.
 

KONKURSI

Rok za prijavu: 18.03.2020. // Konkurs je otvoren još 21 dan.

Konkurs Fondacije Granoff za stipendiranje 20 studenata Univerziteta u Bosni i Hercegovini