Četvrtak, 27. Februar 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Rijaset Islamske zajednice u BiH za stipendije u 2020. godini izdvojio 400.000KM

Subota, 18.01.2020. // Izvor: Preporod.info // Novost
Danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu učenicima i studentima uručeno 160 ugovora za stipendije  iz Fonda Bejtu-l-mal Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Već šestu godinu zaredom Ured za društvenu brigu raspisuje konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima.
 
Dosadašnju realizaciju dodjele stipendija predstavio je Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu, te izrazio nadu da će im olakšati njihovo školovanje. Poručio im je da potpisivanjem ugovora za stipendije preuzimaju i emanet da marljivo uče, da budu otvorenih srca, dobri i plemeniti prema svakome, a identitet svoje zemlje i pripadnost vjeri islamu da potvrđuju dobrim djelima, ma gdje bili. 
 
Za školsku 2019-2020. godinu zaprimljeno je i obrađeno 732 zahtjeva od kojih je dodijeljeno ukupno 160 stipendija. Ugovore o stipendiranju potpisalo je 100 studenata, 40 učenika srednjih škola, 13 učenika i 7 studenata sa posebnim potrebama, 18 učenika generacije u medresama, 10 stipendija za pobjednike na takmičenju iz Sire Allahovog poslanika koje je provela Uprava za obrazovanje i nauku, odnosno Odjel za vjeronauku sa nastavnicima i profesorima vjeronauke u školama, te 10 stipendija učenicima i studentima u Sandžaku.
 
Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice je ovom prilikom rekao da Islamska zajednica u BiH, radi važnosti obrazovanja jednog društva, iz godine u godinu povećava iznos sredstava za stipendiranje mladih ljudi. 
 
Ističući obrazovanje kao temeljnu vrijednost, Rijaset IZ je u 2020. godini izdvojio 400.000KM za stipendije, a u narednim godinama postoje intencije još većeg iznosa za stipendiranje uspješnih učenika i studenata.
 
Prioritet za odabir stipendista imali su učenici i studenti sa najboljim prosjekom, oni sa slabijim socijalnim statusom, i oni koji žive u višečlanim porodicama u kojima nema stalno zaposlenih.
 
U ime stipendista obratio se Harun Tucaković, učenik generacije Gazi Husrev-begove medrese koji je kazao da je svjestan značaja ove stipendije, te se u ime svih studenata zahvalio na ovoj finansijskoj pomoći.

KONKURSI

Rok za prijavu: 11.03.2020. // Konkurs je otvoren još 13 dana.

Konkurs Općine Busovača za dodjelu stipendije redovnim studentima u ak. 2019/20. godini

Rok za prijavu: 18.03.2020. // Konkurs je otvoren još 20 dana.

Konkurs Fondacije Granoff za stipendiranje 20 studenata Univerziteta u Bosni i Hercegovini