Četvrtak, 16. Juli 2020.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Studentske i učeničke stipendije Općine Centar za šk./ak. 2019/20. godinu

Četvrtak, 07.11.2019. // Izvor: Stipendije.ba // Novost
Općina Centar raspisala je konkurse za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata u školskoj 2019/20. godini. 
 
Pravo na dodjelu općinskih stipendija imaju učenici srednjih škola i studenti koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama, uz uslove da imaju prebivalište na području općine Centar u neprekidnom trajanju od godinu dana i ne koriste druge stipendije. 
 
Općinske stipendije za učenike iznose 80 KM mjesečno, a za studente 100 KM mjesečno.
 
Stipendiju u iznosu od 80 KM mjesečno imaju srednjoškolci sa prosječnom ocjenom 4,5, a u iznosu od 100 KM redovni studenti sa prosjekom ocjena najmanje 9. Učenici prvog razreda srednje škole mogu ostvariti pravo na stipendiju za nadarene učenike ako su u toku osnovnog obrazovanja, odnosno od šestog do devetog razreda stekli prosjek ocjena najmanje 4,50. Stipendije u istim iznosima kao i oni nadareni mogu dobiti srednjoškolci sa prosjekom ocjena 3,5 i redovni studenti sa prosjekom ocjena od najmanje 7. Učenici prvog razreda srednje škole mogu ostvariti pravo na stipendiju ako su u toku osnovnog obrazovanja, odnosno od šestog do devetog razreda stekli prosjek ocjena 4,00. Pri tome, osim rezultata u učenju, bodovi se dodjeljuju po osnovu niskog porodičnog standarda, otežanih uvjeta života (kao što su djeca bez roditelja, djeca sa invaliditetom i drugo) kao i uvjeta koji su nastali kao posljedica rata (djeca poginulih boraca, djeca čiji su roditelji ratni vojni invalidi 50%, djeca pripadnika Oružanih snaga RBiH itd.).

Prijave na konkurs, koje se mogu preuzeti sa web stranice ili na info pultu Općine Centar, treba dostaviti lično sa potrebnom dokumentacijom na Protokol Općine Centar ili poštom preporučeno na adresu: Općina Centar, Mis Irbina 1, Sarajevo, uz naznaku „Prijava za stipendiju“.
 
 

KONKURSI