Utorak, 04. Oktobar 2022.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Luka Gabrić: Život me na kraju doveo u Francusku

Petak, 01.11.2019. // Izvor: Francuska ambasada u BiH // Intervjui
Možete li se ukratko predstaviti?
 
Zovem se Luka Gabrić (27). Rođen sam u Tomislavgradu, iako često volim reći da je Sarajevo moj pravi dom. 2016. godine sam magistrirao na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu, na odsjeku za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku. Tijekom studija bio sam volonterski aktivan u raznim organizacijama što me potaklo da taj volonterski rad okrunim Europskim volonterskim servisom u trajanju od jedne godine poslije kojega sam radio za jedan od najvećih bolničkih koncerna u Njemačkoj. Život me na kraju doveo u Francusku, u Pariz, gdje pohađam master 2 iz oblasti javnog zdravstva.
 
Zašto ste izabrali Francusku?
 
Prije nego što sam izabrao Francusku za državu u kojoj bih mogao nastaviti svoje obrazovanje, najprije sam malo istraživao na internetu o mogućim opcijama u različitim zemljama i o kvaliteti studija. Bit ću iskren i reći da me Francuska škola Javnog zdravstva oduševila svojom historijom, nastavnim planom i samim konceptom studija. Sjedište Škole je u Rennesu, ali studenti koji su uključeni direktno na master 2 pohađaju studij u Parizu. Škola surađuje sa vodećim francuskim univerzitetima i istraživačkim organizacijama, sa univerzitetima iz SAD-a kao i sa univerzitetima iz Europske unije. Mnoge nastavne module podučavaju profesori sa tih istih univerziteta i istraživačkih organizacija. Studij traje 10 mjeseci, a u sklopu tih 10 mjeseci studenti su obavezni da urade internship što je izvrsna prilika za sticanje praktičnog iskustva. Ovo su bili presudni razlozi za odabir Francuske kao zemlje za nastavak obrazovanja.
 
Možete li predstaviti svoj studij? Kako će studiranje u Francuskoj doprinijeti razvoju Vašeg projekta?
 
Studiram Javno zdravstvo u Školi javnog zdravstva u Parizu. Javno zdravstvo je veoma širok pojam i uključuje različite discipline i otvara vrata za različite karijere (epidemiologija, menadžment u zdravstvu, zdravstveni odgoj, prevencija i promocija zdravlja...). Osnovni koncept javnog zdravstva je taj da je ono fokusirano na preventivni aspekt zdravstvene zaštite, a ne na kurativni i da se bavi zdravstvenim pitanjima na razini zajednice, a ne na razini pojedinca. Projekt za master tezu kojeg planiram uraditi bit će najvjerojatnije vezan za seksualno i reproduktivno zdravlje neke populacije, a ako ne to, onda sigurno neka druga tema vezana za socio-bihevioralni aspekt javnog zdravstva.
 
Kako ste saznali za stipendije francuske vlade?
 
Za stipendije francuske vlade saznao sam još 2016. godine po završetku svog master studija. Ako me sjećanje služi, bilo je to preko jednog web portala koji često informira BH studente o stipendijama i istraživačkim grantovima.
 
Šta ste znali o Francuskoj prije dobitka stipendije?
 
Budući da sam ljubitelj knjiga, upoznat sam sa francuskom književnošću i neke od mojih omiljenih knjiga uključuju Crveno i crno, Gospođu Bovary, te pjesma Samoglasnici koja je čuvena po svojoj simbolici, specifičnom stilu pisanja i utisku kojeg ostavlja. Znao sam da je Francuska među top destinacijama po broju turista, zemlja vodećih modnih brendova kao i zemlja sa značajnim brojem sportskih uspjeha.

KONKURSI

Rok za prijavu: 17.10.2022. // Konkurs je otvoren još 13 dana.

Konkurs Zaklade „don Vinko Radić“ za dodjelu stipendija za školsku 2022/23. godinu

Rok za prijavu: 21.10.2022. // Konkurs je otvoren još 17 dana.

Konkurs Grada Laktaši za dodjelu stipendija srednjoškolcima u šk. 2022/23. godini

Rok za prijavu: 07.11.2022. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 4 dana.

Konkurs Fonda “Bošnjaci” za dodjelu stipendija studentima i učenicima u ak./šk. 2022/23. godini