Srijeda, 31. Maj 2023.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Nataša Lalović: Treći put sam stipendista Vlade Ruske Federacije

Ponedjeljak, 06.09.2021. // Izvor: https://studirajurusiji.wordpress.com/ // Intervjui
Već treći put sam u Rusiji, treći put sam stipendista Vlade Ruske Federacije i ovo mi je treća obrazovna institucija u Rusiji u kojoj se školujem. Odem, vratim se, pa opet potrčim u Rusiju za znanjem…

A zašto?
 
Zato što predanost ruskih profesora svom pozivu ostavlja bez teksta, zato što svoje znanje dijele srdačno, a svaku ideju odobravajuće dočekuju. Oni su studentu dostupni i vikendom, i praznicima i u poznim časovima.
 
A predavanja?
 
To nisu samo predavanja – to su konstruktivni razgovori sa studentima, u toku kojih se studenti motivišu da razmišljaju, a profesori sa zadovoljstvom prate tokove misli studenata različitog vaspitanja, nacionalnosti i duboko uvriježenih stavova svojih kultura. Divota!
 
Ja sam u početku bila malo skeptična, pa sam prvi put u Rusiju išla na mjesec dana, drugi put – na godinu, a sada sam upisala doktorske studije u trajanju od tri godine. Predavanja su počela u septembru, u onlajn formatu i brinula sam se kako će sve biti organizovano. I opet su pozitivno iznenadili!
 
Kad sam prije nekoliko godina razmišljala o studijama u Rusiji, tada nije bilo mnogo ljudi, koji su mogli da mi prenesu svoja iskustva. Sad mi je drago što mogu svim zainteresovanim da kažem da je procedura jednostavna, da na raspolaganju stoje uvijek prijatni radnici Ambasade RF u BiH, da studiranje u Rusiji nije teško i nedostižno, da je Rusija zemlja velikih mogućnosti.
 
Zato, dragi budući stipendisti, ne dvoumite se, ne plašite, već iskoristite priliku!

Izvor: https://studirajurusiji.wordpress.com/2021/02/14/doktorski-studiji-na-rudn-u-govori-natasa-lalovic/