nazad

Američke stipendije za učenike i studente iz BiH

Ponedjeljak, 14.06.2010. //

Predstavnici veleposlanstva Sjedinjenih Država u BiH održali su danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu prezentaciju stipendija vlade SAD-a koje mogu koristiti učenici, studenti i profesori iz BiH.

Radi se o više programa razmjene, od srednjoškolske razine do postdiplomaca.

Kako je izjavila koordinatorica za akademske razmjene u Uredu za odnose s javnošću veleposlanstva SAD-a Melissa Scherer, svake godine oko 70 stipendista iz BiH ode na ove programe. Od 1997. pohađalo ih je više od 1.200 stipendista iz BiH.

Na današnjoj prezentaciji bilo je i petero stipendista iz BiH koji su se vratili s nekog od ovih programa.

Prvi program koji je danas prezentiran je jednogodišnji boravak u SAD-u za srednjoškolce. U okviru ovog programa učenici pohađaju američku školu jednu školsku godinu, a pritom žive u američkoj obitelji. U sklopu ovog programa oko 15 učenika svake godine ide u SAD.

Predstavljena su i tri Fulbright programa stupendija, koji se odnose na postdiplomce, zatim za iskusne profesore, te program za znanost i tehnologiju, kao i program Hubert H. Humphrey.

Sve ove programe u potpunosti financira State Department.

Kada je u pitanju izbor kandidata, Scherer je rekla da se proces apliciranja vrši putem interneta, a jedan od razloga za to je "da se izbjegne situacija da morate poznavati nekoga da bi ste uopće aplicirali".

Po apliciranju, a prateći kriterije koji se nalaze na internet stranici, saziva se posebna komisija koju čine predstavnici veleposlanstva, bivši stipendisti i profesori, nakon čega se kandidati koji su ispunili potrebne kriterije pozivaju na razgovor. Zatim se iz veleposlanstva SAD-a šalju preporuke u Washington, gdje se donose konačne odluke o odabranim stipendistima.

Upitana je li bilo slučajeva da su najtalentiraniji bh. studenti ostajali u SAD-u nakon ovih programa, odnosno da li to doprinosi "odljevu mozgova" iz BiH, Scherer je navela da postoji nekoliko odbredbi u programima koji upravo sprječavaju odliv mozgova. Jedna od odredbi je davanje vize koja traje dvije godine.

- Upravo smo prije nekoliko mjeseci provjerili našu bazu podataka o stipentistima da vidimo koliko je njih ostalo u SAD-u. Taj broj je oko jedan posto. Prilično smo sigurni da biramo ljude koji će pružiti natrag svojoj zemlji ono što su naučili kod nas, kazala je Scherer.

Izvor: Fena
 

nazad