nazad

Za stipendije planirano 173.000 KM

Konkurs za dodjelu stipendija Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde u narednih 15 dana

Četvrtak, 18.03.2021. //

U budžetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  za studentske stipendije u akademskoj 2021/2022.godini planirana su finansijska sredstva u iznosu od  173.000 KM. Na posljednjoj sjednici, Vlada BPK Goražde, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport dala je saglasnost na Kriterije za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima I i II ciklusa studija za 2020/21. studijsku godinu.
 
Konkursna procedura će biti provedena u narednih petnaest dana, a prema riječima ministra Armana Bešlije, kriteriji za dodjelu stipendija su u principu isti kao i prethodne godine tako da se raspon stipendija kreće od 130 do 190 KM.
 
„ Proceduralno mi ćemo to brzo provesti, a i sami studenti su već u pripravnosti i čekaju poziv. Prema informacijama s kojim ministarstvo raspolaže, većina njih pripremila je potrebnu dokumentaciju. Ono što smo u prošloj studijskoj godini uveli u praksu jeste da i predstavnici studenata učestvuju u komisijama za bodovanje, tako da su i sami studenti uključeni u cijeli proces. Nadamo se da će Ministarstvo za finansije imati senzibilnosti da isplati više stipendija odjednom, jer već se bliži kraj ove studijske godine“- ovom prilikom kazao je ministar Bešlija.
 
Osim stipendija, na sjednici Vlade BPK Goražde usvojeno je nekoliko odluka i programa utroška sredstava. Između ostalog, usvojena je Odluka kojom su u potpunosti u budžetu Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde obezbijeđena sredstva za rad Resursne sobe.
 
„Pozvat ćemo i roditelje djece, korisnika Resursne sobe da vidimo da li možemo nešto poboljšati. Tražili smo plan i program rada vrtića vezano za Resursnu sobu, jer evidentno je da imamo sve veći broj djece kojoj treba posebna pažnja“-ističe ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.
 
A kada je riječ o obrazovnom procesu, uzimajući u obzir nepovoljnu  epidemiološku situaciju na području BPK Goražde, ministar Bešlija ističe da se u svim školama provode mjere i da se nastavni plan i proces, još uvijek, odvija neometano te da sve obrazovne ustanove imaju krizne planove koje će primjenjivati ukoliko za to bude potrebe.
nazad