nazad

Stipendije za sve

Opština Teslić ove godine stipendira 300 učenika i studenata

Četvrtak, 08.04.2021. //
Ove godine stipendiju Opštine Teslić dobili su svi studenti i učenici koji su se prijavili na konkurs i ispunili uslove propisane pravilnikom, bez obzira na mjesto na rang listi.

Riječ je o 255 studentskih stipendija, kojima treba pridodati i 41 stipendiju za najbolje učenike u srednjim školama, te 6 studentskih i 1 učenička stipendija koje se dobijaju po staroj Odluci o stipendiranju, čime se dolazi do ukupno preko 300 stipendista Opštine Teslić, rekao je načelnik Milan Miličević.

„Dakle radi se o godišnjem iznosu od preko 300.000 KM. To je ukupno negdje oko 300 studenata uključujući i đačke stipenije. Konkretno đačke stipendije se odnose na najuspješnije đake srednjih škola, njih je 41, koji imaju sve petice. Oni će dobiti jednokratne godišnje stipenije, a sve preostale, preko 250 stipendija su svi oni studenti od prve i viših godina studija.“ – kaže Miličević.

On je najavio i mogućnost dodatnog povećanja broja dodjeljenih stipendija o čemu će nadležna komisija odlučivati u narednom periodu.

„Postoji jedan broj studenata koji su se javili na konkurs, a koji nisu zadovoljili kriterije koje je propisao pravilnik. Tu postoji mogućnost da se i jednom djelu njih dodjele stipendije od preostalog djela novčanih sredstava iz budžeta opštine.“ – istakao je Miličević.

On je dodao da je cilj da se zadrži postojeći trend, te da svi studenti koji konkurišu i dobiju stipendiju.
 
Studentska stipendija iznosi 100 KM i isplaćuje se 10 mjeseci u toku godine, dok se đačaka stipendija isplaćuje jednokratno i iznosi 200 KM za učenike prvog razreda srednje škole koji su bili vukovci u osnvnoj školi, odnosno 400 KM za učenike drugog i viših razreda srednje škole koji imaju prosjek 5,0.

Za razliku od prethodih godina kada je potpisivanje ugovora bilo organizovano za sve stipendiste istovremeno, ove godine zbog propisanih mjera, potpisvanje se vrši pojedinačno, po unaprijed utvrđenom rasporedu koji se može vidjeti na oglasnoj tabli Opštinske uprave Teslić ili na sajtu www.opstinateslic.com.
nazad