Srijeda, 17. Avgust 2022.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Danas su u Jajcu potpisani ugovori o stipendiranju za školsku 2021/22. godinu

Ponedjeljak, 16.05.2022. // Izvor: Općina Jajce // Novost
U Jajcu su danas svečano potpisani Ugovori o stipendiranju studenata koji su po Konkursu Općine Jajce ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2021/2022. godinu. Ugovore o stipendiranju sa studentima potpisao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.
 
Općina Jajce već sedamanestu godinu izdvaja sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja općine Jajce. Do sada je, u predhodnih 16 godina, za stipendiranje iz Budžeta Općine Jajce izdvojeno gotovo 2,7 miliona KM, što znači da smo do sada dodijelili gotovo 2.700 stipendija.
 
Općina Jajce jedna je od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja svojim stipendistima, po potpisivanju ugovora, uplati stipendiju u cjelokupnom iznosu od po 1.000,00 KM.
 
Za školsku 2021/2022. godinu pravo na stipendiju  ostvarila su 143 studenta koji studiraju na jednom od državnih fakulteta na Univerzitetima u Bosni i Hercegovini, ali i izvan granica naše zemlje.
 
Uz iskrene čestitke stipendistima i roditeljima studenata, Načelnik Općine Jajce Edin Hozan, naglasio je da je ovo jedan od važnijih događaja za grad Jajce, jer je obrazovanje i sticanje znanja najvažnije.
 
„Ovo je jedan od programa koji uspješno realizujemo već dugi niz godina i koji ima za cilj da osigura sredstva za školovanje naših studenata. Meni je zadovoljstvo da na ovaj način Općina Jajce može pomoći našoj djeci da lakše prođu kroz period studiranja. Čestitam svima vama, posebno našim studentima koji se trude i ostvaruju dobre rezultate“ naglasio je Načelnik Hozan i stipendistima poželio uspjeh u nastavku školovanja.
 
Stipendiju  u iznosu od po 100,00 KM mjesečno, za deset školskih mjeseci,  ostvarilo je, prema Konačnoj listi,  49 studenta I godine, 31 student II godine, 30 studenata III godine, 18 studenata IV godine,  13 studenata pete  godine i 2 studenta VI godinu studija.
 
Pravo na stipendiju po osnovu ocjena ostvarili su i učenici generacije, studenti prve godine, a Općina Jajce posebno je ponosna na studente koji kontinuirano, iz godine u godinu, ostvaruju visok prosjek ocjena, među kojima su:   
 
Učenici generacije, studenti I godine: Sara Hodžić studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Enes Mecavica student Politehničkog fakulteta-građevinarstvo Univerzitet u Zenici i Šejla Mecavica studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.
 
Studenti II godine:  Fatima Imamović, Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli sa prosjekom 8,20, Lejla Makić, Fakultet zdravstvenih studija – Univerzitet u Sarajevu sa prosjekom 8,18 i  Andrea Sivrić,Tehnološki fakultet Univerzitet u Rijeci sa prosjekom 3,2.
 
Studenti III godine: Anel Popaja, Prirodno-matematički fakultet Univerzitet u Banjoj Luci – odsjek Informatika, prosjek 8,57 i Paulina Ladan, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prosjek 4,2.
 
Studenti IV godine: Tomislav Radić, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prosjek 4,54,  Antonia Bagarić, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, Sveučilište Zagreb, prosjek 4,3 i Monika Idžanović, Medicinski fakultet Sveučilište u Zagrebu, prosjek 4,2.
 
Studenti V godine: Paola Ladan, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilište u Zagrebu, prosjek 4,62,  Josip Glavaš, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prosjek 4,58, Antea Ljubez, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, prosjek 9,56 djevojka koja iz godine u godinu podiže ljestivicu prosjeka i Đenisa Tatarević, Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, i ovo je stipendistica Općine Jajce koja iz godine u godinu podiže ljestvicu uspjeha, prosjek 9,49.
 
Studenti VI godine: Sara Ćosić, Medicinski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci, ova Jajčanka godinama niže visok prosjek ocjena 9,67 i  Edina Nešust, studentica VI godine Stomatološkog fakulteta sa klinikama Univerziteta u Sarajevu. 

KONKURSI

Rok za prijavu: 23.08.2022. // Konkurs je otvoren još 6 dana.

Konkurs Općine Velika Kladuša za dodjelu studentskih stipendija za ak. 2021/22. godinu

Rok za prijavu: 02.09.2022. // Konkurs je otvoren još 16 dana.

Javni poziv Vlade Brčko Distrikta BiH za dodjelu stipendija redovnim studentima za 2022. godinu