Srijeda, 31. Maj 2023.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Načelnik Hadžibajrić potpisao ugovore o stipendijama sa nadarenim učenicima i studentima i učenicima deficitarnih zanimanja

Srijeda, 25.01.2023. // Izvor: Općina Stari Grad Sarajevo // Novost
Prošle sedmice u Općini Stari Grad Sarajevo ukupno 218 učenika i studenata iz boračke populacije potpisali su ugovore o stipendijama u iznosu od 150 i 200 KM mjesečno. Danas je sa općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem ugovore potpisao još 171 učenik i student iz Starog Grada iz kategorije nadarenih i onih koji izučavaju tradicionalne i deficitarne zanate. I njihove stipendije imaju iste iznose i skoro duplo su uvećane su u odnosu na prethodne godine jer je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić u budžetu za 2023. godinu predložio uvećanje stipendija, a njegov prijedlog podržalo je i Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo.
 
Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, Općina Stari Grad Sarajevo ove godine za stipendije izdvaja ukupno 603.000 KM i stipendira 389 učenika i studenata koji su na redovnom školovanju. “To nije mali iznos imajući u vidu da naš budžet iznosi 21 milion KM. Moram istaći da mi je inicijativu za povećanje stipendija predložila sekretarka organa državne službe Općine Stari Grad mr. Alma Destanović smatrajući da vam trebamo više pomagati i ja sam to prihvatio.
 
Ulagati u mlade i obrazovanje je uvijek prava investicija. Siguran sam da je Općina Stari Grad Sarajevo u samom vrhu u Bosni i Hercegovini po iznosu koji izdvaja za stipendiranje učenika i studenata“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Stipendisti ostvarili zavidne rezultate tokom školovanja

Da bi postali stipendisti Općine Stari Grad učenici i studenti su morali zadovoljiti uslove Javnog konkursa, a najvažniji od njih bio je prosjek ocjena. Za Kanitu Kamenica, studenticu V godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu to nije bio problem, imajući u vidu da je njen prosjek 9,0.
 
“Tokom svake godine studija sam dobijala stipendiju od Općine Stari Grad. To mi je oduvijek bilo od velike pomoći, pogotovo za kupovinu medicinskih knjiga i literature koja je jako skupa. Također, zahvaljujući stipendiji sam mogla sebi priuštiti i druge stvari koje su vezane za moje interese i hobije. Nakon završetka studija bih voljela ostati u BiH da pomognem i liječim moj narod,”izjavila je Kanita.

Za razliku od nje, Malik Čurčić je po prvi put stipendista Općine Stari Grad i prvi je razred Druge gimnazije u Sarajevu.” S obzirom da sam stipendiju dobio na osnovu mojih ocjena i rezultata, ona za mene predstavlja određeni vid nagrade za moj rad i trud sve ove godine. Mogu sada bez problema kupiti sva potrebna sredstva za školu, ali i bavljenje sportom,” ispričao je Malik.

Stipendije za buduće zlatare-draguljare, tapetare, automehaničare…

Sve je veća potražnja, kako u BiH, tako i drugim evropskim zemljama za kvalitetnim kadrom iz oblasti deficitarnih zanata. Kako bi podstakli mlade da se opredjeljuju za zanate, Općina Stari Grad Sarajevo već sedmu godinu zaredom osigurava im stipendije. To je razlog i zašto su njihove stipendije u istom rangu kao i studentske i iznose 200 KM mjesečno. Ove godine takvih stipendista je osam i to za zanimanja: zlatar-draguljar, pomoćni dekorater, automehaničar, poslastičar (x2), elektroenergetičar, krojač i tapetar.

Muris Reiz je treći razred Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, smjer tapetar i već tri godine prima stipendiju. “Nakon završetka srednje škole ću nastaviti školovanje. Ova stipendija će mi jako puno pomoći i značiti na tom putu. Drago mi što sam po treći put postao stipendista, jer sam i prethodne dvije godine imao tu privilegiju od Općine Stari Grad i ovom prilikom se iskreno zahvaljujem načelniku Ibrahimu Hadžibajriću. Bilo kakva podrška ili pomoć mladim ljudima mnogo znači, “izjavio je Muriz.

Emira, Faruk i Naila ‘zlatna’ djeca iz porodice Ibrahimović

Za svakog roditelja njegova djeca predstavljaju najveću radost i uspjeh u životu, a ukoliko se radi o djeci koja se ističu svojim školskim uspjesima, to je dodatni razlog za ponos svake porodice. Porodica Ibrahimović svakako ima razloga za ponos jer njihova ‘zlatna’ djeca Emira, Faruk i Naila imaju najbolje prosjeke ocjena, osvajaju nagrade i priznanja i služe kao primjer drugima. Svi pohađaju Drugu gimnaziju i učenici su I, II i IV razreda i svi su stipendisti Općine Stari Grad Sarajevo.

Najstarija među njima, Emira Ibrahimović ide u IV razred, višestruka je osvajačica prvih mjesta na općinskim takmičenjima u informatici, fizici i robotici. “ Moja braća, sestre i ja smo jako zahvalni za svu podršku koju nam godinama pruža Općina Stari Grad i načelnik Ibrahim Hadžibajrić. U toku osnovne škole, zahvaljujući našim dobrim rezultatima na školskim takmičenjima, Općina i načelnik su nas uvijek pratili i nagrađivali naše rezultate. Tako smo znali da uvijek imamo podršku od naše lokalne zajednice i vjerujte da to mnogo znači. Mnogo smo zahvalni za svu podršku,” ispričala je Emira.