Utorak, 11. Maj 2021.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Doboj jedini grad bez stipendija za studente

Ponedjeljak, 05.04.2021. // Izvor: BN TV // Novost

U konkurenciji podrške studentima i učenicima Republike Srpske, grad Doboj zauzima posljednje mjesto. Za stipendije studenata i učenika vlast u Doboju iz budžeta ne izdvaja ni jednu KM.

Grad koji ima oko 60 hiljada stanovnika i veliki broj studenata za buduće akademce ne izdvaja nikakva sredstva

„Nažalost i nakon nekoliko godina naše borbe za stipendiranje studenata i učenika u Doboju stanje je ostalo nepromenjeno. Dakle u budžetu našeg grada imamo 0 maraka za stipendiranja studenata i učenika i to je poražavajuća činjenica, pogotovo kad u obzir uzmemo okolnosti odnosno činjenice da u susjednim gradovima i opštinama koje su daleko manje od Doboja za stipendiranje studenata i učenika da se izdvaja po 200-300-400 hiljada KM, do Banja Luke koja izdvaja više od milion maraka za tu namjenu", Stefan Gavrić, predsjednik Savjeta mladih PDP-a RS.

Posljednji konkurs za stipendije u Doboju raspisan je u studentskoj godini 2016/2017. godini i od tada više nije bilo budžetske stavke za stipendije.

„Mi smo djelovali na razne načine, ja sam kao predsjednik Savjeta mladih PDP-a preko našeg tadašnjeg odbornika Slobodana Vasiljevića podnosio i amandmane na budžet grada Doboja gdje smo tražili izdvajanje te stavke.

Međutim skupštinska većina predvođena SNSD-om je to odbila. U nekom ranijem periodu u kojem je SDS vladao u  Doboju, to su ljudi koji su danas u SNSD-u.

SNSD je kritikovao to i tražio da se uvedu stipendije u budžet grada, međutim danas kada su ti isti u SNSD-u,  SNSD ne želi da razgovara o tome i uopšte to ne traži, dakle pokazuje da oni uopšte nemaju ideju kako da pomognu studentima“, navodi Gavrić.

Odnos gradskih vlasti u Doboju prema studentima i učenicima je obeshrabrujući, jer im ni čim ne daju motivaciju da se nakon studiranja vrate u svoj grad – poručio je Gavrić.


KONKURSI

Rok za prijavu: 25.05.2021. // Konkurs je otvoren još 14 dana.

Konkurs za dodjelu BBI Marko Polo stipendija za odlazak na univerzitetski studij u Maleziju

Rok za prijavu: 14.05.2021. // Konkurs je otvoren još 3 dana.

Konkurs za dodjelu stipendija iz sredstava Budžeta Grada Sarajeva za 2021. godinu