Ponedjeljak, 14. Juni 2021.    stipendije.ba/mobile facebook  gplus  twitter  rss   

Objavljeno: Srijeda, 15.11.2017.

Rok za prijavu: Petak, 19.01.2018.

Izvor: Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini

Nivo obrazovanja: II ciklus (Master)

Država:

Podjeli ili Preuzmi:            

Stipenditor: Naziv:Ambasada Francuske u Bosni i HercegoviniAdresa:Mehmed bega Kapetanovića Ljubušaka 18, 71000 Sarajevo, Bosna i HercegovinaTelefon:+387 (0)33 28 27 07Fax:+387 (0)33 28 27 11Email:[email protected]URL:www. ambafrance-ba.org

Javni poziv Vlade Republike Francuske za dodjelu stipendija za postdiplomski studij u ak. 2018/19. godini

Konkurs je istekao!

 
Francuska vlada svake godine dodjeljuje stipendije za studij nivoa Master 2 (Samo u iznimnim slučajevima, kandidati se mogu prijaviti na program Master 1, u slučaju kada se za odabrani studij moraju obavezno završiti dvije studijske godine, Master 1 i 2. U tom slučaju, ukoliko kandidat dobije stipendiju francuske vlade, obavezaće se da će nastaviti studij u toj ustanovi i naredne godine kako bi dobio diplomu Master 2 (tako što će osigurati neku drugu stipendiju ili svoja vlastita sredstva)) studentima iz Bosne i Hercegovine koji imaju odličan akademski nivo.
 
Ovaj stipendijski program finansira troškove upisa na Master 2 (Preuzimanje troškova upisa odvija se automatski do određenog iznosa), kao i troškove života putem mjesečne naknade (najduže tokom perioda od 10 mjeseci koji odgovara univerzitetskoj godini 2018./2019.), a također omogućava i brojne druge prednosti (pogledati dokumenat "upute" priložen uz ovaj poziv za prijave) (Eventualno, pored klasične stipendije sa mjesečnim iznosom, Francuska ambasada može ponuditi stipendiju za osiguranje (kroz preuzimanje troškova upisa na studij i troškova socijalnog osiguranja tokom maksimalno deset mjeseci) ili studijske stipendije sa mjesečnim iznosom « podijeljenih troškova ».).
 
Ko se može prijaviti?
 
Kandidati koji ispunjavaju slijedeće uslove :
 • Državljani su Bosne i Hercegovine
 • Neće navršiti 26 godina do 31. decembra 2017.
 • Završili su četiri godine univerzitetskog studija (nivo Master 1 ili 4 godine nakon mature).
Važno je imati dovoljan nivo jezika da bi se mogla pratiti predavanja iz programa Master 2 (nivo B2 zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike, na francuskom ili na engleskom jeziku). Ukoliko se student prijavi za Master 2 na nekom drugom jeziku osim francuskog, u slučaju da dobije stipendiju moraće obavezno pohađati intezivni kurs francuskog jezika po početku studija ili prije odlaska u Francusku, a kojim se steče minimalni nivo A1 poznavanja francuskog jezika.
 
Dokumenti za prijavu
 
Zainteresovani kandidati trebaju dostaviti slijedeće dokumente :
 • Obrazac sa podacima (popunjen na francuskom ili engleskom jeziku, posebno naglasivši nazive diploma i visokoškolske ustanove gdje se žele prijaviti ; informacije na Campus France www.campusfrance.org)
 • Kopija bh. pasoša ili lične karte
 • Pismo motivacije (na francuskom ili engleskom jeziku)
Pismo motivacije ima za cilj da sa jedne strane precizira interes studenta za studiranje u Francuskoj i, s druge strane, svrsishodnost odabira željenog studijskog programa s obzirom na profesionalni plan studenta.
 • Curriculum vitae (na francuskom ili engleskom jeziku)
 • Kopiju ocjena tokom dvije zadnje univerzitetske godine (na bosanskom) i prevod ocjena na francuski ili engleski jezik (nije neophodno imati ovjereni prevod).
 • Kopija zadnje dobijene diplome i prevod diplome na francuski ili engleski jezik (nije neophodno imati ovjeren prevod).
 • Ukoliko je potrebno, kopija potvrda o poznavanju jezika
Svi dokumenti se trebaju poslati obavezno u PDF formi najkasnije do petka 19. januara 2018. do 10.00 sati na slijedeću e-mail adresu: [email protected]
Registracija prijave biće potvrđena mejlom u roku od 72 sata nakon prijema iste. Nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.
 
Kriteriji odabira
 
Žiri koji odlučuje o dodjeli stipendija vodiće računa o više kriterija, a posebno o slijedećim: kvalitetan curriculum vitae, izvrsni univerzitetski rezultati, motivacija studenta, opravdanost studijskog projekta (napomenuti u dosjeu željene vrste diplome Master 2) i usklađivanje odabranog studija sa profesionalnim planom.
Tokom selekcije, Ambasada može obaviti razgovore sa kandidatima.
 
Rezultati
 
Francuska ambasada će obavijestiti kandidate o rezultatima najkasnije 9. marta 2018. Biće napravljene glavna i dodatna lista.
 
Najkasnije 10 dana nakon objavljivanja rezultata, kandidati trebaju potvrditi svoj interes za stipendiju koja će biti pokrenuta nakon što francuska visokoškolska ustanova pismeno potvrdi prijem kandidata na studijski program Master 2 do 15. jula 2018. (i pod uslovom da Ambasada prethodno potvrdi visinu troškova upisa na odabrani studij).
Do kraja aprila 2018. kandidati će biti pozvani da učestvuju u pripremnom seminaru za odlazak.
Konačna dodjela stipendije uslovljena je prijemom na neki program Mastera do 15. jula 2018. Nikakvo odlaganje stipendije za narednu univerzitetsku godinu neće biti moguće.
 
Dodatne informacije
 • Na web stranici Fracuske ambasade: https://ba.ambafrance.org/Stipendije-francuske- vlade
 • U uredima Campus France Bosnie-Herzégovine (isključivo na zakazani termin):
  - U Sarajevu: [email protected] (Mula Mustafe Bašeskije 8)
  - U Banjaluci: [email protected] (JU NUB RS, Jevrejska 30)
  - U Mostaru: [email protected] (Kalajdžića 1)

 

KONKURSI

Rok za prijavu: 16.07.2021. // Konkurs je otvoren još 1 mjesec, 2 dana.

Javni poziv Jericho Fondacije za dodjelu stipendija studentima I i II godine studija za ak. 2021/22. godinu

Rok za prijavu: 15.06.2021. // Konkurs je otvoren još 1 dan.

Konkurs Općine Velika Kladuša za dodjelu studentskih stipendija za ak. 2020/21. godinu